Az OTP feljelentette Karácsony mozgalmát

• 2023. szeptember 20., szerda •
A lap birtokába jutott feljelentés szerint a főpolgármester által gründolt mozgalom számlájára több mint félmilliárd forint érkezett annak megnyitása óta.
Az OTP feljelentette Karácsony mozgalmát

Már azt OTP Bank is feljelentést tett Karácsony Gergely 99 Mozgalmának finanszírozása ügyében – írta meg a Magyar Nemzet.

Mint ismert, a baloldali főpolgármester kampánycéljaira létrehozott egyesület tevékenységével kapcsolatban a NAV már júliusban nyomozást indított. - írja a Mandiner. A lap szerint a NAV után már OTP Bank Nyrt. is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt. A Magyar Nemzet birtokába jutott feljelentésből kiderül, hogy

Karácsonyék számlájára 526 millió forint érkezett annak megnyitása óta, 

ez azt jelenti, hogy Márki-Zay Péter azon korábbi nyilatkozata, amely a főpolgármester félmilliárdos kampányáról szólt, nagyságrendileg helytálló.

Kiderült, hogy Perjés Gábor, – aki Karácsony pénzügyeit intézi – többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adomány-gyűjtőládák felnyitásáról szóltak. A bank ezután vizsgálatot rendelt el, majd ennek végén a következőkre jutott:

„Az adománygyűjtés alapvetően külföldön élő magyar személyektől történik egy kb. 30x30x30 cm nagyságú adománygyűjtő ládába. Ezekbe a Perjésék-féle jegyzőkönyvek állítása szerint 2-3 ezer bankjegyet, egy esetben pedig 3 811 bankjegyet préseltek be – olvasható a cikkben. – A feljelentés szerint viszont »a ládába a tetején található résen keresztül bankjegycsomagok nem helyezhetők el, ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a behozott bankjegyek többsége – elsősorban az EUR bankjegyek – újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak (mintha a nyomdából kikerülve nem használták volna azokat).«”

A feljelentés döntő megállapítása így hangzik, olvasható a portálon:

álláspontunk szerint a csomag típusú elhelyezés fizikailag kizárja a szóban forgó ládákba történő pénzek belehelyezését.”

A hitelintézet belső ellenőrzési vizsgálata mindemellett azt is megállapította, hogy a jegyzőkönyvek többségén a „forint bankjegyeken kívül csak 50 EUR és 100 EUR címletű bankjegyek szerepeltek, ráadásul két jegyzőkönyvön megegyező darabszámú a 100 EUR bankjegyek száma”. A lap szerint elég kicsi a matematikai esély arra, hogy 

két különböző adománygyűjtés alkalmával pont ugyanannyi százeurós bankjegyet adakozzanak. 

Az OTP feljelentésének indokolása pedig úgy zárul, hogy „felmerül a gyanú, hogy a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület által bankunk részére – forrásigazolás céljából – megküldött jegyzőkönyvek tartalma nem felel meg a valóságnak, ezáltal megtévesztették a bankot oly módon, hogy a befizetett összegek tényleges, valódi forrását nem jelölték meg, azt nem hozták a pénzintézet tudomására, ezáltal a bank nem tudott hitelt érdemlően meggyőződni a befizetett összegek valódi forrásáról.”

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére