Az ősz fontos időszaka az erdősítéseknek

szponzorált tartalom (x) • 2023. november 30., csütörtök •
Az aktuális munkákról Kámpelné Bitter Adrienn-nel, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdőművelési előadójával beszélgettünk.
Az ősz fontos időszaka az erdősítéseknek

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2023 tavaszán 195 hektár erdőfelújítást és 6,8 hektár erdőtelepítés első évi munkáit végezte el. Ezt folytatva ősszel egészen a komolyabb fagyok beálltáig további 75 hektáron tervez erdőfelújítást és 3 hektáron pedig erdőtelepítést.

Mit jelent az erdőfelújítás, és mit az erdőtelepítés? Talán ezt mindjárt az elején érdemes tisztázni.

Az erdőtelepítés alkalmával korábban erdőnek nem minősülő területen ültetjük el a csemetéket, a makkot vagy a fenyőmagot. Erdőfelújításról pedig akkor beszélünk, ha olyan helyen végezzük ezt a munkát, ahol azelőtt is erdő állt.

A mezőgazdasági mutatókat jelentősen befolyásolja az időjárás, de miképp hat ez az erdészek, erdőművelők munkájára?

Az idei csapadékos időjárás kedvezően befolyásolta a tavasszal elültetett, illetve az elvetett makk, magból fejlődött csemeték növekedését. Viszont a csapadék mennyisége kedvezőtlenül befolyásolhatja az őszi erdősítési munkák elvégzését. Később kerülhet sor a csemeték kiemelésére, ültetésére, a makkvetések végrehajtására.
Az őszi ültetési szezonban Társaságunk 87 ezer db csemete ültetést és 16,6 tonna makkvetést tervez az első kivitelekben. A makkvetés a legtöbb esetben géppel történik, a csemeteültetés történhet géppel vagy kézzel. A gépi csemeteültetés alkalmazható valamennyi első kivitelű erdősítésben, ahol a terepadottságok lehetővé teszik,és ahol a talaj-előkészítés megfelelő időben és módon, jó minőségben elkészült. Mindezek előfeltétele, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű szaporító alapanyag álljon a rendelkezésünkre. Csemeteszükségletünk kb. 40%-át saját erdészeti csemetekertjeinkből biztosítjuk.

Otthon, a kertben egy vagy néhány gyümölcsfa elültetése is komoly előkészületeket igényel, és bizony fizikai munkával jár. Az öntől hallott számok nagyon is elgondolkodtatóak.

Igen, valóban nehéz elképzelni a kívülállónak, hogy több száz hektáron több tízezer csemetét ültetünk, és közel 17 tonna makkot vetünk. Természetesen nem dőlhetünk hátra ezek után sem, hiszen a makkvetés, ültetés után még hosszú évekig a csemeték ápolása, óvása, növekedésük biztosítása a feladat, hogy az adott területen valóban a jövő erdeje növekedhessen. A sorokat-sorközöket ápolni kell. A terület gyomkorlátozása, a termelési célt szolgáló fafajokat veszélyeztető fás szárú növényzet féken tartása, valamint a károsítók elleni védekezés a feladat.
A gondos munka ellenére az erdősítések a legtöbb esetben nem sikerülnek hiánytalanul. Az aszály, az ápolatlanság, a vadkár és más károsítók a későbbiekben tovább csökkenthetik a sikerességet. A hiányokat pedig pótolni kell. Társaságunk 22,47 ha-on tervez pótlást az ősz folyamán. Az erdősítéseket a vadak károsításától vadkárelhárító kerítések építésével is védenünk kell.

 

közösség

további frisss

lap tetejére