Az Oroszország elleni háborúra készül a francia hadsereg

• 2024. március 09., szombat •
A francia hadsereg célja, hogy 2027-re 30 nap alatt képes legyen bevetni egy körülbelül 25 ezer katonából álló hadosztályt.
Az Oroszország elleni háborúra készül a francia hadsereg

A francia csapatok nagy intenzitású konfliktusra készülnek egy olyan ellenséggel szemben, amely tűzerőben is felveszi velük a versenyt – ez nagy változás egy olyan hadsereg számára, amely az elmúlt évtizedeket felkelés elleni harcokkal töltötte olyan helyeken, mint Mali és Afganisztán – írja a POLITICO.

A harmadik éve tartó ukrajnai harcok visszahozták a kontinensre a teljes körű háborút

– mondta Axel Denis ezredes, aki a kelet-franciaországi Mailly-le-campben lévő harci kiképzőközpontot (CENTAC) vezeti.

„A világ megmutatta valódi természetét: instabil, veszélyes, és nem mindenki barát. Felkészülünk a riadókészültség kultúrájára, a rövid időn belüli készenlétre” – mondta a brüsszeli lapnak a táborban tett látogatása során. „A CENTAC az egyetlen hely [Franciaországban], ahol láthatjuk, milyen a háború.”

A portál szerint a CENTAC-ban kiképzett csapatok számára a körülmények a lehető legközelebb állnak a tényleges harctérhez. A tüzérségi tűz hangját, hőjét és fényét reprodukálják, miközben mindenütt hamis aknák vannak elszórva, és a rádió is észrevétlenül megszakadhat - írja a Mandiner.

A 120 négyzetkilométeres tábor egyedülálló Franciaországban.

Mivel területe nagyobb, mint Párizsé, ez az egyetlen hely, ahol a francia hadsereg különböző egységei – gyalogság, páncélosok, tüzérség és mérnökök –, amelyek általában szétszórva vannak az országban, együtt gyakorolhatnak. Ez az egyetlen hely, ahol két tucat Leclerc harckocsi egész évben akcióban lehet.

A POLITICO hozzáteszi, a tisztek nem nevezik meg a potenciális ellenséget, de a kiképzés célja, hogy a csapatokat felkészítsék egy olyan ellenséggel szembeni harcra, mint Oroszország.

Az afrikai katonai műveletek évtizedei után Franciaország egyre inkább Európa keleti szárnyára összpontosít – mondta januárban Pierre Schill tábornok, a hadsereg főparancsnoka. A francia hadsereg célja, hogy 2027-re 30 nap alatt képes legyen bevetni egy körülbelül 25 ezer katonából álló hadosztályt.

Fotó: Chesnot/Getty Images
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére