Az európaiak többsége elektromos autóra váltana

• 2024. június 22., szombat •
Csak egy tényező van, amely aggályokat okoz.
Az európaiak többsége elektromos autóra váltana

Pozitív az akkumulátoros elektromos autók megítélése az Európai Unióban, az árakkal kapcsolatos aggályok ellenére a nem elektromos autót használók 57 százaléka fontolgatja, hogy ilyen járműre vált – derült ki az Alternatív Üzemanyagok Európai Megfigyelőközpontja (EAFO) által készített, tizenkét uniós tagállamra kiterjedő felmérésből – olvasható a Mandineren.

A kutatás szerint a megkérdezettek az éghajlati előnyöket és a költséghatékonyságot emelték ki az akkumulátoros elektromos járművek fő pozitívumaként.Ugyanakkor az ár továbbra is jelentős gátló tényező, a válaszadók csaknem kétharmada szerint jelent ez problémát. Egyharmaduk azonban így is tervezi, hogy öt éven belül elektromos autót vásárol.
A felmérés szerint – amely Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Szlovénia, Spanyolország és Svédország állampolgárainak véleményét összegezte – 

Magyarországon az egyik legmagasabb azok aránya, akik rövid, közép- vagy hosszabb távon beruháznának elektromos autóra; arányuk 67 százalék.

A magyar válaszadók szerint az akkumulátoros elektromos autók legfontosabb előnyét a vezetési jellemzők jelentik. Például hogy csendesek, kényelmesek, gazdaságosan használhatók és nem bocsátanak ki szennyező anyagokat. Legnagyobb hátrányként ugyanakkor a magyar válaszadók is az árat jelölték meg.

Fotó: MTI/Mohai Balázs
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére