Az Apple szabadalmaztatta a koncertes kamerablokkolót

NagyRobert/bbc.com • 2016. július 01., péntek •
Rossz hír ez az iPhone júzereknek.
Az Apple szabadalmaztatta a koncertes kamerablokkolót

Apple nemrég egy olyan technológiát szabadalmaztatott, ami koncerteken letiltaná az okostelefonok kameráját. A leírás szerint infravörös jelsugárzókkal tennék lehetetlenné, hogy nyilvános helyeken a telefonok kamerái működjenek. Ez azt jelenti, hogy a kamera ikonra tapizás után egy hibaüzenet jelenik meg a kijelzőn, vagy egy másik variáció szerint a telefon egyszerűen nem süti el kamerát és nem menti a képet. Akárhogy is, mindkettő eléggé idegesítő lenne.

Azért elég vicces, hogy az Apple akarja megmondani, hogy a nem épp olcsóságáról híres telefonjaival mit fényképezhetünk le, és mit nem. De ez még mindig nem jelenti azt, hogy ezt meg is valósítják. A tech cégek előszeretettel védetnek le különböző ötleteket, hogy aztán másra használják őket.

Ezt az infravörös technológiás szabadalmat az Apple először 2011-ben adta be, ahol egyéb más felhasználási módokat is megjelöltek, például a múzeumokban a különböző műtárgyak mellé is felszerelnék, így a telefonon plusz információk jelennének meg az adott tárgyról viszont a fotó funkció éles maradna.

Ez viszont azért nem tűnik életszerűnek, mert már léteznek hely-alapú adatmegosztó szolgáltatások a leolvasható QR vonalkódokról már nem is beszélve.


Másrészt elég könnyű lenne kijátszani az infravörös rendszert, egy infravörös szűrő már bőven elég, vagy egy app, ami blokkolja, hogy az infra bekapcsolja a tiltást a telefonunkon és azt se felejtsük el, hogy az Apple csúnyán lábon lőheti magát ezzel az egésszel, mert a júzerek ezek után olyan telefonokat választanának, amik nem használják ezt a technológiát.

A szakemberek a rendezvényszervezők lobbiját sejtik a dolog mögött, mert így a sztárok még több pénzt kaszálhatnak egy-egy koncerten, mert a belépőkön túl a broadcast jogokat is értékesíthetnék és az esetleges kínos koncertbakik se járnák be az internetet. Annyi biztos, hogy az Apple egyelőre nem kommentálta az esetet.

 

közösség

további frisss

lap tetejére