Az ápolók és az egészségügyi dolgozók 18 százalékkal magasabb bért kapnak júliustól

• 2023. augusztus 04., péntek •
A júliusi fizetésüket már a 18 százalékos emeléssel kapják meg az ápolók és az egészségügyi dolgozók – jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára, Takács Péter. Azt is elmondta, hogy jövő márciusban várható a következő bérfejlesztés az ágazatban.
Az ápolók és az egészségügyi dolgozók 18 százalékkal magasabb bért kapnak júliustól

A napokban kapják kézhez az ápolók és az egészségügyi dolgozók júliusi, 18 százalékkal magasabb bérüket – mondta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Takács Péter hozzátette: a háború okozta nehézségek ellenére a kormány idén is tovább növeli az egészségügyi dolgozók bérét, jövő márciusban pedig újabb nagy emelés várható - írja a Világgazdaság.

A béremelés csaknem 84 ezer ápolót és az egészségügyben dolgozókat érinti.

Közölte, hogy legutóbb tavaly januárban volt 10 százalékos béremelés. A mostani emeléssel az ápolók bruttó alapbére 2010-hez képest átlagosan már a négyszeresére emelkedik – mondta az államtitkár.

Egy négy-hat éve dolgozó felsőfokú végzettségű ápoló, egészségügyi szakdolgozó bruttó alapbére 422 550 forint, ami a béremeléssel 498 600 forintra nő. Egy 20 éve dolgozó felsőfokú végzettségű ápoló, egészségügyi szakdolgozó bruttó alapbére 493 690 forint, ami 582 550 forintra emelkedik.

Egy négy-hat éve dolgozó középfokú végzettségű ápoló, egészségügyi szakdolgozó bruttó alapbére 340 030 forint, ami a béremeléssel 401 240 forintra emelkedik. Egy 20 éve dolgozó középfokú végzettségű ápoló, egészségügyi szakdolgozó bruttó alapbére 389 830 forint, ami a július 1-jei béremeléssel 460 000 forintra emelkedik – ismertette Takács Péter.

A kormány már arról is döntött, hogy az ápolói béremelés 2024 márciusában folytatódik 

– tette hozzá az államtitkár.

A háziorvosok, házi gyermekorvosok és az alapellátásban dolgozó fogorvosok mellett dolgozó szakdolgozók, asszisztensek sem maradnak ki a júliustól járó, 18 százalékos béremelésből. Rájuk nem az ágazati előmeneteli szabályok irányadók, különféle jogállások szerint végzik a munkájukat. Van, akinél A munka törvénykönyve irányadó, van, aki egyéni vállalkozóként tevékenykedik, és olyan is, aki munkaközvetítőn keresztül dolgozik, így az ő esetükben nem az ágazati előmeneteli szabályok érvényesek. Először fel kellett mérni, hogy a jelenlegi praxisfinanszírozási rendszerből kigazdálkodható-e a bérfejlesztés: a háziorvosi kollegiális vezetők számításai szerint nem, ezt a kormány elfogadta. A praxisok az erre szolgáló összeget nem bértámogatásként, hanem szabadon felhasználható keret formájában kapják majd meg – mondta el az államtitkár.

Öt-hat munkanap alatt lezárul a társadalmi egyeztetés, majd megjelenik az erről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben, ezután a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő elvégzi a számfejtést

– tette hozzá Takács Péter.

Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe
Forrás: vg.hu

közösség

további frisss

lap tetejére