Az "angol beteg": Almásyval ünnepel a szombathelyi helytörténeti klub

• 2021. október 02., szombat •
1996 óta - a kilenc Oscar-díjat nyert filmdráma révén - mindenki tudja, ki volt Almásy, azaz a szombathelyi kötődésű Almásy László Ede pilóta és fotográfus. A könyvtár helytörténeti klubja most izgalmas előadásra várja az érdeklődőket "Üdvözlet a magasból..." címmel.
Az angol beteg: Almásyval ünnepel a szombathelyi helytörténeti klub

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban 2021. október 5-én (kedden) 17 órakor Bajzik Zsolt főlevéltáros (MNL Vas Megyei Levéltár) tart előadást „Üdvözlet a magasból…” – A pilóta és fotográfus Almásy László Ede (1895-1951) címmel az Országos Könyvtári Napok keretében, a könyvtár helytörténeti klubjának programjaként.

Almásy László Ede nemcsak kitűnő autóversenyző, hanem kiváló pilóta és jó amatőr fotográfus is volt. Közismert, hogy már gyerekkorában érdeklődött a repülés iránt, és 1911-ben Rákosmezőn egy Bleriot típusú gépen belekóstolt a „földtől elrugaszkodás, a levegőben járás” különleges gyönyörűségébe. Gyermek- és ifjúkora arra az időre esett, amikor a motorizáció robbanásszerű fejlődésnek indult. A technika újdonságaira fogékony Almásy ilyen irányú érdeklődése élete végéig megmaradt, amit a korabeli híradások bőségesen dokumentáltak.

Az elmúlt évtizedekben számos újságcikk, tanulmány, ismeretterjesztő kiadvány és kiállítás készült róla. Személyét azonban világhírűvé az 1996-ban bemutatott Angol beteg című, kilenc Oscar-díjat nyert filmdráma tette. A szombathelyi kötődésű Almásy László Edéről történő megemlékezést halálának 70. évfordulója teszi aktuálissá.

A könyvtár keretein belül működő helytörténeti klub ezzel az eseménnyel ünnepli fennállásának 5. évfordulóját.

Régóta dédelgetett álma volt a Berzsenyi Dániel Könyvtárnak egy helytörténeti klub megalakítása.

Az évek során rengeteg sikeres kiállítást, tanácskozást szervezett az intézmény város- és megyetörténeti témában. Ezeknek a programoknak a látogatottsága egyértelműen azt bizonyította, hogy van érdeklődés a helytörténet iránt. Ezért került sor 2016. október 6-án a klub megalakítására. A klubnak bárki (magánszemély vagy közösség) a tagja lehet, akit érdekel Szombathely és Vas megye története. Az összejövetelek havonta kerülnek megszervezésre. Tagdíj, kötöttség nincs, csak jó társaság, érdekes előadások és közös programok.

A tagság rendszeres tájékoztatást kap a Vas megyei vonatkozású, a könyvtár állományába újonnan bekerült dokumentumokról, az intézményi és társintézményi  rendezvényekről. A tagok beleszólhatnak a programok tematikájába, javasolhatnak előadókat, akiket szívesen meghallgatnának, sőt maguk is bemutathatják gyűjteményüket, vasi vonatkozású „kincseiket”, kutatásaikat. A könyvtár a klub programjaival segíti a forrás- és helytörténeti kutatást, valamint a rendezvények célja minél szélesebb körben bemutatni az intézmény helyismereti gyűjteményét.

közösség

további frisss

lap tetejére