Az agyhártyagyulladás veszélyes a különböző baktériumtörzsek miatt

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. április 27., szerda •
Dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvost a fertőző agyhártyagyulladásban elhunyt egy szombathelyi fiú esete kapcsán kérdeztük a betegségről.
Az agyhártyagyulladás veszélyes a különböző baktériumtörzsek miatt

Az agyhártyagyulladás többféle kórokozó miatt alakulhat ki. Ezek között baktériumok és vírusok is vannak. Az eset kapcsán egy olyan baktérium okozta a megbetegedést, ami az agyhártyákat érinti, és úgy mondják magyarul, hogy járványos agyhártyagyulladás. Ez az esetek nagy részében egyébként gyógyul, de lehetnek maradványtünetek. Itt előfordulhat, hogy a betegség olyan gyorsan egy vérmérgezésszerű állapotot okoz, hogy a diagnózis felállítása előtt már nagyon súlyos állapotba kerül a páciens. Ez az elváltozás elsősorban a gyermekeknél és a serdülőknél okoz bajt - mondta el Dr. Stánitz Éva.

Léteznek a betegség különböző baktériumtörzsei ellen védőoltások. Azt, hogy megkapja-e a gyerek, a szülők a kicsi érdekében beszéljék meg a háziorvossal. Más, gyakoribb, agyhártyagyulladást okozó betegségek ellen az oltás már a kötelező oltási rendben is szerepel.

Gyászol az Oladi Általános Iskola, ahova a szombathelyi fiú járt

Az adott esetet okozó baktérium Magyarországon évente ötven-hetven páciensnél fordul elő, de nagyrészük meggyógyul. Amikor kiderül, hogy az alany megfertőződött, akkor szükséges a környezetnek egy bizonyos védelemben való részesítése antibiotikum által. Ez kizárólag a gyermekkel szoros kontaktusban élők esetén alkalmazzák. De van, hogy a családon kívül a beteg osztálytársai, óvodástársai is megkapják az antibiotikumos védelmet. 

közösség

további frisss

lap tetejére