Ausztráliából jelentjük

frisss • 2020. január 09., csütörtök •
Négy éve költöztek Szombathelyről Ausztráliába, de ilyen meleget még nem tapasztaltak. Ennek ellenére a helyiek azt mondják: nemcsak a klímaváltozás az oka a mostani tűzvésznek. A Czár-család feje nyilatkozott lapunknak.
Ausztráliából jelentjük

A Czár család négy évvel ezelőtt költözött ki Ausztráliába, mert a feleségnek – aki konduktor-tanító – munkát ajánlottak egy magyar tulajdonban lévő centrumban, ahol tevékenysége során a Pető-módszert alkalmazza. A család a 1,5 milliós lélekszámú Adelaideben él.

"Itt mindig voltak tüzek. Ausztrália rendkívül száraz kontinens és van úgy, hogy 6-8 hónapig nem esik az eső. Júliusban, augusztusban, szeptemberben van a legtöbb csapadék, hiszen ezek a hónapok jelentik itt a hűvösebb, hidegebb évszakot. Most tombol a nyár, különleges életérzés tikkasztó melegben vízparton ünnepelni a karácsonyt" - mesélte a Frisss.hu-nak Czár László, aki szerint a tüzek kialakulásának oka összetett.

„Bizonyos értelemben hagyománya is van, régebben megelőző tüzekkel próbálták elejét venni a nagyobb tűzvésznek. Ez azt jelenti, hogy felgyújtották az erdőben lévő avart, a füst elkergette az állatokat és megakadályozták, hogy a fák lombkoronái lángra kapjanak, a tűz tovább terjedjen. Ezt a módszert évekkel ezelőtt az itteni zöld párt kezdeményezésére a kormány megtiltotta, így most megvastagodott avarréteg borítja az erdőségek talaját” – magyarázta. A másik lényeges tényező a klímaváltozás. Egyre melegebbek a nyarak, az idősebbek szerint ilyenre még nem volt példa, hogy december közepén már közel 50 fokos hőhullám tombol. "De ilyen kánikulát mióta itt vagyunk, mi sem tapasztaltunk még. Ugyan volt tavaly is 45 fok, de csak 1-2 napig, most pedig hetekig tartotta magát ez a hőség. Ez is közrejátszott a mostani katasztrófa kialakulásában” - mondta el érdeklődésünkre Czár László. Hozzátette: nem kell nagy dolog ahhoz, hogy valami lángra kapjon, elég egy villám, egy autóból kidobott cigarettacsikk és meg is van a baj. Új-Dél-Walesben bevezették már azt a rendeletet, miszerint a gépjárműből kihajított csikk után az illető 11 ezer dolláros - 2,2 millió forint - büntetést kap. Én is erőteljesen rádudáltam a minap valakire, aki éppen előttem haladva dobta ki a csikkét az ablakon keresztül" – mesélte.

Sok a szándékos gyújtogató is. Volt olyan – nem bizonyított – eset, amikor egy tervezett vasúti nyomvonal mentén csaptak fel hirtelen a lángok. Az viszont bizonyított bűncselekmény, hogy fiatalok egy része úgy akart munkát kapni a tűzoltóságnál, hogy szándékosan gyújtogatott. Ugyanis arrafelé a tűzoltók 70 százaléka önkéntes. Ezeket a fiatalokat már elfogta a rendőrség. Látni kell, hogy a mostani tűzvész egy többlépcsős folyamat eredménye.

A dél-ausztráliai vidéken elterülő kenguru sziget több mint 30 százaléka megsemmisült. A koalák veszélyeztetett állatfaj, közülük 80 ezren vesztek oda. 500 millió állat pusztult el és mintegy 6 millió hektárnyi területet emésztett fel a tűzben - ez kétszerese Belgium területének. Bungalók, házak, hotelek váltak a tűz martalékává és ott ketten életüket is vesztették. A pusztítás epicentruma Viktória állam és Sydney környéke. Az érintett területeken már augusztus óta vannak tüzek. "A szakemberek azonban hiába figyelmeztették a kormányt, nem foglalkozott a problémával, ráadásul, mikor bekövetkezett a katasztrófa, a miniszterelnök Hawaiira utazott nyaralni. Most, hogy szó szerint ég a ház, a politikusok segítségért folyamodtak, bevetették a hadsereget, több mint 3000 katona segít a kimentési munkálatokban. A partoknál hadihajókkal menekítik ezrével az embereket, hiszen a tűz elvágta a menekülési útvonalakat. Ez minden idők legnagyobb tűzvésze. Számos család veszítette el mindenét ebben a katasztrófában. És ebben a válságos időszakban nap mint nap megmutatkozik az ausztrál virtus, hiszen itt az önkénteskedésnek óriási hagyománya van. A különféle adománygyűjtő akciók keretében az én kislányom is összegyűjtötte a ruháit, játékait, hogy másokon segítsen vele."


A kialakult helyzeten csak egy jókora csapadékmennyiség segíthetne, de sajnos ennek egyelőre nyoma sincs.  

 

kép:facebbok, MTI

közösség

további frisss

lap tetejére