Atlétikai Eb: olimpiai felkészülési állomás a dobóknak

hv • 2024. június 05., szerda •
Két nap múlva, június 7-én Rómában elkezdődik az atlétikai Európa-bajnokság. A kontinensviadal állomás a közelgő párizsi olimpia előtt. Nem véletlen, hogy a magyar atlétika 58 sportolóval képviselteti magát az olasz fővárosban. Ahogyan már megszokhattuk, a népes csapatban ott vannak a Szombathelyi DOBÓ SE kalapácsvetői is.
Atlétikai Eb: olimpiai felkészülési állomás a dobóknak

Az egyik utolsó edzés előtt látogattunk ki a Sugár úti Atlétikai Centrum dobópályájára, ahol Németh Zsolt és Németh László edzők tanítványai már az utolsó finomhangolásokat végzik. Csütörtökön délután pedig már fel is szállnak és Örök Városba tartó repülőgépre. A XXVI. atlétika Európa-bajnokságon a szombathelyi klubot a nőknél Gyurátz Réka, a férfiaknál pedig Halász Bence, Rába Dániel és Varga Donát képviselik. Indulás előtt Németh Zsolt mesteredzőt kérdeztük az elvárásokról és az esélyekről.

- Nagyon különleges helyzetben vagyunk, mert rendkívül korán rendezik az Eb-t, hiszen gyakorlatilag a szezon elején járunk. Kicsit változtatnunk kellett a felkészülésen, de az idén természetesen az olimpiai játékok állnak a fókuszban. Így hát az Európa-bajnokság most csak egy, de fontos felkészülési állomásnak számít. A fő cél az lesz Rómában, hogy mind a négy versenyzőnk megközelítse, de még inkább javítsa meg idei legjobbját!

- Elnézve az idei világranglistákat, úgy tűnik, hogy igencsak megerősödött a mezőny. Mit lehet várni helyezésekben Halász Bencétől és a többiektől?

- Ha Bence megdobja vagy megjavítja idei legjobbját, akkor már elégedett leszek, mert az helyezésben is meg fog mutatkozni. Ezúttal nincsen más elvárás felé, neki minden idegszálával az olimpiára kell fókuszálni. A másik két – szintén az ötkarikás játékokra készülő – kalapácsvetőnktől, Rába Dánieltől és Varga Donáttól szintén szezonbeli legjobbjuk megjavítást várom, ez olyan 74 méter körüli eredményt jelent, a nőknél Gyurátz Réka esetében pedig 69 métert. Ha mindenki hozza magát, akkor Bence érmes lehet, a többiek pedig odaérhetnek a 12-es döntőbe.
 

közösség

további frisss

lap tetejére