Átállította az óráját?

SzR-24.hu • 2016. március 27., vasárnap •
Vasárnap hajnali 2 órakor megtörtént a hivatalos óraátállítás. Hatvan perccel kevesebbet alhattunk.
Átállította az óráját?

A történet

1784-ben Benjamin Franklin állt elő első ízben az óraátállítás gondolatával, de száz évvel később George Vernon Hudson is pedzegette a témát, ő azonban már arra is felhívta a figyelmet, hogy ha nem cselekszünk, akkor rengeteg pénzt és energiát leszünk kénytelenek bukni a ragaszkodásunk miatt.

1905-ben William Willett részletes tervet dolgozott ki a megoldásra (az ő húszperces átállítási periódusai igen bonyolultak voltak), de csak 1916. április 30-án kerülhetett sor az órák első, hivatalos átállítására, méghozzá Németországban.

A háború indokolta megoldást néhány héten belül szinte minden érintett ország átvette, 1918-ban az USA is. A nagy világégést követően azonban mindenki visszatért az eredeti módihoz.

Magyarországon mióta állítjuk át az órákat?

Először Sztálin halála után egy évvel, 1954-ben alkalmazták a módszert, s egészen 1957-ig ez volt a séma, az ok pedig a megvalósíthatatlan termelési tervrendszer volt.

1958-tól 21 éven át nem állítottuk át az órákat, de az áramfogyasztás csökkentése végett 1980 óta napjainkig, évente kétszer mi is folytatjuk a gyakorlatot.

közösség

további frisss

lap tetejére