Árvai György: el kell költöztetni a SZOVA gépállomását!

• 2024. május 29., szerda •
A 8. számú választókerület FIDESZ-KDNP-s önkormányzati képviselőjelöltje, Árvai György egy súlyos, több ezer embert érintő problémára hívta fel a figyelmünket. Választókerületi programjának egyik kiemelt eleméről beszélgettünk vele.
Árvai György: el kell költöztetni a SZOVA gépállomását!

-    A választókörzet egyik legégetőbb problémája a SZOVA NZrt. Jászai Mari utcai gépállomásának tevékenysége. Az objektum olyan környezetben van, ahol szoros közelségben lakópark, lakótelepi lakások és családi házak is vannak - indította a beszélgetést Árvai György.

Az itt élők pedig nap mint nap  szembesülnek a gépállomáson már hajnaltól folyó munka miatti zajjal, a gépek hidegindításával járó fokozott légszennyezőanyag-kibocsátással, a kukásautók óhatatlan bűzével. Gyakorlatilag környezetszennyező ipari tevékenységet folytatnak egy sokak által lakott városrészen.

Számos panasz érkezett hozzám, leginkább a lakóparkból, de a Károly Róbert utca erre eső részéről is hangot adtak véleményüknek a lakók. 

-    Korábban ígéret, sőt kidolgozott projekt is volt arra, hogy a SZOVA elköltözteti innen a gépállomást.

-    Valóban, egy 18 éves történetről van szó. 2006-ban indult földterület vásárlással, folytatódott a már elhíresült kötvénykibocsátással, majd később

1,5 millió eurós Európai Uniós forrás is érkezett az elköltöztetésre. Ennek dacára, a projekt helyi lakosokat érintő része a mai napig nem valósult meg! Helyette megépítették a Boglárka utcában a SZOVA új csillivilli, James Bond-filmekbe illő irodaépületét.

Azt csak halkan jegyzem meg, hogy az irodaházba beköltöztették a Távhőszolgáltató Kft., a Szomhull és a Szompark dolgozóit is, így ott most nagy a zsúfoltság… Elgondolkodtató, hogy az iroda fontosabb volt, mint több ezer ember lakókörnyezetének problémája. Az itt élő sem értik, sokan pedig éppen azért vásároltak itt ingatlant, mert megígérték a gépállomás elköltöztetését. Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy a helyzet tartósan így is marad.

-    Mit lehetne ebben a nehéz szituációban mégis tenni?

-    Az eredeti projekt végrehajtása ma már sokkal többe – milliárdos nagyságúba – kerülne.

Ezért csak kormányzati támogatással lehet a költözést megoldani. Ha bizalmat kapok a választópolgároktól június 9-én, akkor minden erőmmel azon leszek, hogy megoldjuk ezt a sokak életét megkeserítő helyzetet. Nem véletlen, hogy választókerületi programom egyik kiemelt pontja ez.

-    Nem tart attól, hogy nagy lenne a kísértés egy újabb lakópark építésére az így felszabadult területen?

-    A KISZ környéke „megtelt”, most már a körülményeken kell javítani. A vonatkozó programpontomból idézve „ennek helyén a lakótelep méretéhez illő park, valamint jelentős számú parkolóhely kialakítása” szükséges. Ott nem szabad újabb lakóparkot építeni. Természetesen a már meglévő irodaépületek hasznosítása például: egészségügyi alap- vagy bölcsődei ellátásba történő bevonással észszerű lépés lenne.
 

közösség

további frisss

lap tetejére