Antiszemita terror Németországban: négyszer lőttek rá az esseni zsinagógára

origo.hu • 2022. november 21., hétfő •
Négyszer is rálőttek egy zsinagógára a német nagyvárosban. A pénteken történt lövöldözés is rávilágít arra, hogy mekkora probléma Nyugat-Európában az antiszemitizmus és a gyűlölet-bűncselekmények egyre emelkedő száma – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Antiszemita terror Németországban: négyszer lőttek rá az esseni zsinagógára

Szemtanúk szerint összesen négyszer nyitottak tüzet egy zsinagógára a németországi Essenben - írta az origo.hu. A támadásban szerencsére senki sem sérült meg, de a hatóságok szerint politikai vagy vallási indíttatású lehetett a fegyveres támadás. A lövések az üvegezett bejárati ajtót találták el, így valamennyi golyó az épületen belül ért földet. Herbert Reul, a tartomány belügyminisztere a sajtónak azt mondta,

mélységesen megdöbbentett az esseni régi zsinagóga elleni támadás. A zsidó közösség biztos lehet abban, hogy mindent megteszünk az elkövető mielőbbi azonosítása érdekében.

A belügyminiszter azt is elmondta, hogy egy biztonsági kamera rögzítette a támadást, de a kép minősége olyan rossz, hogy időbe telik, amíg azonosítani tudják az elkövetőt.

Hendrik Wüst tartományi miniszterelnök a Twitteren így kommentálta az esetet: "szilárdan kiállunk az észak-rajna-vesztfáliai zsidók mellett, és megvédjük őket a gyűlölettől és az erőszaktól. A zsidó élet része hazánknak, részünk – ma és minden nap".

A jelek szerint azonban sokkal nehezebb dolga van a hatóságoknak, mint azt gondolnák Németországban, hiszen Nyugat-Európában olyan mértékben megszaporodott a vallási gyűlölet, hogy az ilyen bűncselekmények már szinte mindennaposak. Az antiszemitizmus rég nem látott méreteket öltött.

A HATÓSÁGOK SZERINT NÉMETORSZÁGBAN NAPONTA ÁTLAGOSAN ÖT ZSIDÓELLENES BŰNCSELEKMÉNYT KÖVETNEK EL, EZ DERÜL KI A KORMÁNY VÁLASZÁBÓL,

amelyet a német parlament baloldali pártja tett fel a kabinetnek. A kormány szerint idén

EDDIG 1555 ANTISZEMITA BŰNCSELEKMÉNYT REGISZTRÁLTAK ORSZÁGSZERTE,

ebből 55 esetet minősítettek erőszakos bűncselekménynek. A szövetségi kormány a válaszában az erőszakos cselekmények mellett számos más bűncselekményt is felsorol: ilyen például a gyűlöletkeltés és uszítás, a becsületsértés, a vagyoni károkozás és az alkotmányellenes szervezetek jeleinek használata, ami többnyire a horogkereszt viselését jelenti Németországban.

A németországi zsidóság élete 2015 óta változott meg jelentősen, amikor több százezer migráns érkezett az iszlám kulturális területről Németországba. Malca Goldstein-Wolf zsidó aktivista szerint

a muszlim zsidógyűlölet jelenti a legnagyobb veszélyt a németországi zsidó életre. Viszonylagosan jóval kevesebb az erőszakos jobboldali szélsőséges, de vannak muszlimok tömegei, akik nem félnek fizikailag megtámadni a kipát viselő zsidókat, és teljesen gátlástalanul élik ki a zsidógyűlöletüket.

2021-ben sem volt jobb a helyzet, főleg Berlinben, ahol 661 eljárást indítottak antiszemita bűncselekmények miatt, ez óriási növekedés a 2020-as adathoz képest, ami 417 esetről számolt be.

A tavalyi támadásoknak (3028 bűncselekmény) egyébként halálos áldozatai is voltak. A németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, Josef Schuster ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy

az antiszemita bűncselekmények számának tavalyi ugrásszerű növekedése mélyen megdöbbentő, de sajnos nem igazán meglepő.

Schuster ezért úgy véli, hogy az antiszemitizmus elleni harcot "folytatni és fokozni kell minden szinten – a politikában, a tudományban és a kultúrában, a médiában, valamint az iskolákban és az egyetemeken".

Franciaországban még ennél is rosszabb a helyzet 

Az európai országok közül Franciaországban van a legnagyobb létszámú zsidó közösség, 500 000 fővel, és a fentiek ellenére mégis

OTT ÉREZHETIK MAGUKAT LEGKEVÉSBÉ BIZTONSÁGBAN A ZSIDÓ VALLÁSÚAK,

ahogy az kiderül a londoni székhelyű Jewish Policy Research kutatóintézet által az Európai Zsidó Szövetség (EJA) megbízásából készített felmérésből is. A tanulmányt négy fő szempont alapján végezték, melyek a következők: a zsidó közösség biztonságérzése, a lakosság hozzáállása a zsidó vallásúakhoz és Izraelhez, az antiszemitizmus és végül a kormányzati teljesítmény a témával kapcsolatban, beleértve a statisztikát az antiszemita incidensekről, a holokausztemlékhelyeket, a zsidóság biztonságára szánt költségvetést, az istentisztelet szabadságának, valamint a zsidó szokások gyakorlásának biztosítását. Az eredményeket tekintve, minél alacsonyabb helyezést ér el egy ország, annál rosszabb a helyzet az antiszemitizmus tekintetében.

A felmérés összes szempontját egybevéve Franciaország a tizedik helyen végzett a tizenkét ország közül, messze lemaradva az első helyet megszerző Olaszország mögött. A cikkből az is kiderül, hogy Magyarország lett a második a listán, míg a legutolsó helyen Belgium szerepelt.

AMI A ZSIDÓ KÖZÖSSÉG TAGJAINAK BIZTONSÁGÁT ILLETI, FRANCIAORSZÁG AZ UTOLSÓ HELYEN VÉGZETT, ITT AGGÓDNAK A LEGINKÁBB A BIZTONSÁGUKÉRT A ZSIDÓ VALLÁSÚAK, EBBEN A KATEGÓRIÁBAN AZ ELSŐ HELYET DÁNIA SZEREZTE MEG.

A legutóbbi antiszemita gyilkosság 2018-ban történt, az áldozat egy 85 éves holokauszttúlélő, Mirelle Knoll volt, akit támadója,

AZ AFRIKAI SZÁRMAZÁSÚ MUSZLIM YACINE MIHOUB 11 KÉSSZÚRÁSSAL MEGGYILKOLT, MAJD FELGYÚJTOTTA A HOLTTESTÉT.

Az ügy tárgyalása 2021 novemberében volt, az elkövető életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

Egy másik kegyetlen antiszemita gyilkosság áldozata, a 65 éves ortodox zsidó nő, Sarah Halimi esete szintén nagy megbotránkozást keltett.

A NŐHÖZ 2017-BEN BETÖRT A SZOMSZÉDJA, A 27 ÉVES MIGRÁNS HÁTTERŰ KOBILI TRAORE, AKI ELŐSZÖR BRUTÁLISAN MEGVERTE, MAJD KIDOBTA AZ ABLAKON, MIKÖZBEN ALLAHOT DICSŐÍTETTE.

Később a bíróság felmentette az elkövetőt, mondván, hogy a gyilkosság idején kábítószeres befolyás alatt állt és nem volt beszámítható, ezért nem büntethető. Erről itt számoltunk be. 

A legmegdöbbentőbb zsidóellenes bűncselekmény 2015-ben történt Franciaországban, amikor január 9-én a Hyper Cacher nevű párizsi élelmiszerboltban az állig felfegyverzett terrorista,

AMEDY COULIBALY NÉGY EMBERT MEGGYILKOLT, TOVÁBBI TIZENHÉT SZEMÉLYT PEDIG TÚSZUL EJTETT.

2006-ban is nemzetközi felháborodást keltett a 23 éves Ilan Halimi meggyilkolása. A fiatalembert elrabolták, majd három hétig fogva tartotta a Barbárok elnevezésű, főleg muszlimokból álló csoport.

EGY RADIÁTORHOZ KÖTÖZTÉK, ÜTLEGELTÉK ÉS TÖBBSZÖR MEGKÍNOZTÁK, MINDEZT CSUPÁN A SZÁRMAZÁSA MIATT. A BANDA 450 EZER EURÓ VÁLTSÁGDÍJAT KÖVETELT A ZSIDÓ FÉRFI GAZDAGNAK HITT CSALÁDJÁTÓL.

A pénz átadására nem került sor, a félholt Ilan Halimire az utcán találtak rá Párizs külvárosában, testének nagy részét égési sebek borították, kórházba szállítás közben halt meg.

 

A címlapi kép/social media kép illusztráció. 

közösség

további frisss

lap tetejére