Alig kezdődött el a szezon: 19 embert kellett kimenteni a Balatonból a hétvégén

MTI • 2023. július 03., hétfő •
Vitorlásról, vízibicikliről és SUP-ról is menekítettek a rendőrök, és nem csak viharban!
Alig kezdődött el a szezon: 19 embert kellett kimenteni a Balatonból a hétvégén

A rendőrök a hétvégén hét esetben tizenkilenc embert mentettek ki a Balatonból - közölte a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon hétfőn.

Mint írták, a strandolók a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni.

Műszaki hibás vitorlások utasait, a viharos szélben vízibiciklikkel, és SUP-okkal elsodródó fürdőzőket segítettek ki szorult helyzetükből a rendőrök

- közölték.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság azt tanácsolja, hogy aki nem tud úszni, az ne menjen természetes vizekbe, a gyengébb úszók csak a sekély vízben, a parthoz közel fürdőzzenek, vízibiciklizzenek, vagy használjanak egyéb vízi eszközöket és azokról ne ugráljanak a vízbe.
A vízirendészet többek között azt is kéri, hogy aki nem elég vízbiztos, az

a vízi járműveken használjon mentőmellényt, extrém melegben kerülje a nyílt vízen való tartózkodást, alkoholos, ittas állapotban ne fürdőzzön.

A rendőrségi külön felhívja a figyelmet a viharjelzési szabályok betartásának fontosságára.

Emlékeztetnek arra, hogy az elsőfokú viharjelzésnél a veszélyt jelző lámpa percenként 45-öt villan; ekkor csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a fény percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint - a vitorlás hajók kivételével - szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet: amennyiben a tóban bajba jutott embereket látnak, hívják az ingyenes 1817-es segélyhívó telefonszámot.

Kép: police.hu

közösség

további frisss

lap tetejére