Puskás Tivadar: "Úgy kell legyőznünk ezt a láthatatlan erőt, hogy nem áll rendelkezésünkre ellenszer"

sd • 2020. március 28., szombat •
A koronavírus-járványról és a digitális oktatásról is beszélt lapunknak dr. Puskás Tivadar, Szombathelyt két ciklusán át vezető korábbi polgármestere.
Puskás Tivadar: Úgy kell legyőznünk ezt a láthatatlan erőt, hogy nem áll rendelkezésünkre ellenszer

"Nehéz helyzetben vagyunk" - sóhajtott mélyen beszélgetésünk elején Szombathely korábbi polgármestere, Puskás Tivadar, hozzátéve, hogy a világtörténelemben számos járvány volt, amely megtizedelte a Föld népességét. Persze évről évre azért az influenza is végig söpör a kontinenseken, de ez most egy különleges helyzet. Különleges, mert úgy kell legyőznünk ezt a láthatatlan erőt, hogy nem áll rendelkezésünkre ellenszer. Ennélfogva pedig csak az lehet a helyes eljárás, ha a lehető legkevésbé érintkezünk fizikailag másokkal, így gátolva a fertőzés terjedését. "Kialakult az országban az az összefogás, ami egyébként is jellemzi a magyart, ha nagy bajba kerül. Azt gondolom, nem mérték fel kellőképp a helyzet súlyosságát az ellenzék képviselői, amikor elutasították a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot, inkább ebből is csak politikai hasznot akartak kovácsolni. Magyarország védekezése a koronavírus elleni harcban jónak minősíthető, amiben oroszlánrésze van a mentőszolgálat munkatársainak, bajtársaim magas szintű, fegyelmezett tevékenységének. Március 11-ét követően - mikor súlyosbodott a helyzet - írásban felajánlottam a segítségemet Csató Gábornak, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának, valamint Lórántfy Máriának, a mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezete vezetőjének. Főigazgató úr válaszában azt írta, ha olyan helyzetbe kerül az ellátó rendszer, hogy a 65 év felettiek szolgálatát is igénybe kell venni, számítanak rám. Addig azonban mi sem tehetünk mást, mint otthon maradunk, ezzel is példát mutatva" - mondta el érdeklődésünkre Puskás Tivadar.

Beszélt arról is, hogy egészségügyi szakemberként hogyan látja a magyarországi védekezést. "Az önkormányzatok az országos utasítások szerint tevékenykednek, és ez így helyes. Az egészségügyi szakemberek javaslatainak megfelelően dolgozik az ország és a város is. Vannak azonban kivételek, mert egy-két polgármester úgy gondolta, pápább lesz a pápánál és elrendelte a kijárási tilalmat, csak éppen ez nem kompetenciája a településvezetőknek."
A Szombathelyt két cikluson át irányító korábbi polgármester ma is óraadó a Pécsi Tudományegyetem helyi Egészségtudományi Karán, ahol ma már ő is a virtuális térben próbálja átadni tudását a hallgatóknak. "A távoktatást már terveztük az itteni egészségügyi főiskolai képzés elindításakor. 15 évvel ezelőtt ennek tananyagát és lehetőségeit végig próbáltuk. Az akkori technikai lehetőségek még kevésbé voltak fejlettek a mostanihoz képest. Jelenleg ott tartunk, hogy a mai informatikai ismeretek birtokában az oktatók és hallgatók vonatkozásában is elindítható volt a digitális oktatás. A Pécsi Tudományegyetemen közel 40 éve oktatok, itt Szombathelyen pedig a mentőtisztképzés elejétől fogva – az intézet docenseként - tanítok. A digitális oktatás számomra annyiban más a korábbiakhoz képest, hogy nélkülöznöm kell a hallgatókkal való személyes kontaktust. Nekem kihívást jelent a digitális oktatás amellett, hogy rendkívül élvezetes is számomra, de a tantermi órák varázsát ez nem adja vissza. Ugyanakkor ez most az egyetlen lehetséges járható út az oktatásban. Attól azonban nem tartok, hogy végleg erre a digitális oktatásra kell berendezkednünk, mert egyszer vége lesz ennek a járványnak" - mondta Puskás Tivadar, aki egy üzenetet is megfogalmazott a szombathelyiek számára:
"Azt tanácsolom mindenkinek, hogy a szabályokat tartsa be! Nem az egyénieskedések időszakát éljük. Egy utasítást kell teljesíteni az elérendő cél érdekében, ami nem más, mint a vírus legyőzése. Tartsuk be az utasításokat, vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra - ez a titka és kulcsa a helyzet megoldásának!"

közösség

további frisss

lap tetejére