Akár családját is felkutathatja a Magyar Nemzeti Levéltár új adatbázisában

• 2022. október 01., szombat •
Az 1828. évi országos összeírás 196 724 oldalból áll, és tartalmazza a 19. század első feléből valamennyi adófizetési kötelezettség alá eső háztartás tulajdonosának, családfőjének az adatait.
Akár családját is felkutathatja a Magyar Nemzeti Levéltár új adatbázisában

Új adatbázis vált elérhetővé a Magyar Nemzeti Levéltár weboldalán, mely az eddigi legnagyobb, kézírás-felismeréssel feldolgozott gyűjtemény Magyarországon. A 12 688 település adatait és indexelt képanyagait tartalmazó adatbázis a Valenciai Műszaki Egyetem által fejlesztett algoritmus és mesterséges intelligencia, valamint közel 70 önkéntes munkájának eredménye, számolt be a HVG.

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár általános főigazgató-helyettese az adatbázis bemutatása kapcsán azt emelte ki, hogy természetesen az MNL is nyitott a civilek bevonására az adatbázisainak fejlesztésében, majd megköszönte a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület segítségét a közösségi összefogással végzett munkában. Ezzel szemben Szatucsek Zoltán, az intézmény Informatikai és Innovációs Igazgatóságának vezetője az önkéntesek egyedülálló aktivitását dicsérte, a toborzást ugyanis mintegy két nap után le kellett állítaniuk.

Mint azt a lap is írja, az átadott 1828. évi országos összeírás elsősorban családtörténet-kutatási szempontból kivételesen értékes forrás, ugyanis több mint 2,8 millió személynév szerepel benne a történeti Magyarország, Horvátország és Szlavónia teljes területéről. Az adatbázist ide kattintva érheti el, a keresőbe kattintva pedig már el is kezdheti a kutatást.

Forrás: index.hu
Fotó: mnl.gov.hu

közösség

további frisss

lap tetejére