Akár 10 centinél is több hó hullhat Szombathelyen kedd délutánig!

frisss • 2018. november 19., hétfő •
A Magyar Közút Zrt. közleményben tájékoztatta a Dunántúl nyugati, határhoz közeli területein élőket a várható időjárásról és a télies útviszonyokról.
Akár 10 centinél is több hó hullhat Szombathelyen kedd délutánig!

Az előrejelzések alapján főleg Vas és Zala megye egyes részein akár 10 centiméternyi friss, magas víztartalmú, úgynevezett tapadó hó hullhat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei továbbra is 12 órás váltott műszakokban dolgoznak majd a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, de a közlekedőknek érdemes lesz fokozott óvatossággal vezetniük az intenzívebb havazásban érintett területeken.

A meteorológiai előrejelzések alapján bár a hétfő délutáni órákban fokozatosan megszűnik a vegyes halmazállapotú csapadék, de a Nyugat-Dunántúlon éjszakáig még átmenetileg 1-3 centiméternyi friss hó hullhat. Az éjszaka második felében ugyanakkor délnyugat felől újabb, intenzívebb csapadékzóna éri el az országot, melynek nyomán az Alpokalján reggelig 5-10 centiméternyi magas víztartalmú, úgynevezett tapadó hó hullhat, kedd délutánra pedig a Soproni- és a Kőszegi-hegységben a hóvastagság meghaladhatja a 10 centimétert is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei így továbbra is 12 órás, váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a téli útüzemeltetési feladatokat és annak koordinációját. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. Vasárnap óta egyébként a havazásban érintett nyugati megyékben, így Győr-Moson-Sopron megyében 132, Vas megyében 229, míg Zala megyében 120 tonna útszórósót juttattak ki a téli feladatok végzése során a közútkezelő munkatársai.

A szakemberek arra figyelmeztetik az autósokat, ha még nem tették meg, akkor a nyári gumijukat mindenképpen cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. A téli gumik tapadása ugyanis nagyságrendekkel jobb, téliesebb útviszonyoknál az autók féktávjának hossza így érdemben csökkenthető, ami a balesetek kockázatát is redukálhatja.

A közlekedőknek az intenzívebb havazásban érintett területeken várhatóan hosszabb menetidővel számolhatnak, ezért érdemes lesz időben elindulniuk, utazás előtt pedig hasznos, ha a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu oldalon tájékozódnak az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről. A friss baleseti és torlódással kapcsolatos hírek itt érhetőek el: https://utinform.hu/hirek/balesetek-torlodasok-rendkivuli-kozlekedesi-esemenyek-2. Míg reggel 5 és este 22 óra között, nagyjából 3 óránként a következő linken országos, átfogó összesítéseket olvashatnak a közlekedők az időjárási helyzethez kapcsolódó útállapotokról: https://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli üzemeltetési feladataival kapcsolatos gyakori kérdés-válaszokat, valamint a közlekedők számára további hasznos téli tanácsokat a társaság megújult weboldalán itt érhetnek el az érdeklődők: http://internet.kozut.hu/teli-uzemeltetessel-kapcsolatos-informaciok/#more-886.

közösség

további frisss

lap tetejére