Aggódnak a hatóságok: túl vonzó a migránsoknak Németország

mandiner.hu • 2023. december 04., hétfő •
„Húzófaktorok” járulnak hozzá a Németországba irányuló illegális migráció növekedéséhez a német hatóságok szerint.
Aggódnak a hatóságok: túl vonzó a migránsoknak Németország

A Welt arról ír: a német biztonsági hatóságok egy dokumentuma szerint ismét fokozódik a Németországba irányuló illegális migráció, és ennek egyik legfontosabb forrása a török-görög útvonalon érkező, Görögországban elakadt migránsok tömege - írja a mandiner.hu.

A német hatóságok úgy látják, robbanásszerűen növekszik a görögországi szigeteken partot érő illegális migránsok létszáma, és ez hozzájárul a Németországba érkező migránsok számának növekedéséhez is.

A hatóságok szerint a már korábban Németországba érkezett családtagok után érkeznek folyamatosan újabb rokonok, és ez „húzófaktor” az illegális migrációban. Arról is írnak, hogy a török partokról csónakokban elinduló migránsok 

a görög parti őrség hajóit látva megrongálják saját csónakjaikat,

hogy bajba kerülve mindenképp kimentsék őket és így az EU területére kerüljenek.

A német pártok némelyike szigorítana Németország migrációs politikáján és visszafogná az ország vonzerejét a migránsok felé. A liberális Stephan Thomae szerint világos jelzést kellene adnia Németországnak, hogy nem éri meg az országba jönnie a migránsoknak. A CDU szerint be kellene szüntetni a családegyesítéseket, valamint tranzit- és visszatoloncolási zónákat kellene létrehozni a határokon.

A németek eközben egy görög-török migrációs megállapodásban reménykednek,

amire december 7-én kerülhet sor. Ugyanakkor a törököknek is egyre inkább elegük van a náluk tartózkodó tömegekből, így nem vehető biztosra, hogy Erdogan könnyen megállapodásra jut az ügyben.

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo

közösség

további frisss

lap tetejére