Aggódik a WHO, vészesen terjed egy új vírusvariáns

• 2024. április 19., péntek •
Aggodalmát fejezte ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) csütörtökön a H5N1 típusú madárinfluenza új variánsai okozta egyre növekvő fertőzésszám, valamint az emberről emberre terjedő fertőzés lehetősége miatt.
Aggódik a WHO, vészesen terjed egy új vírusvariáns

Genfi sajtótájékoztatóján Jeremy Farrar, a szervezet egyik vezető munkatársa elmondta, az új variánsok terjedése továbbra is komoly aggodalomra ad okot. Mint mondta, félő, hogy a vírus, mely eddig csak állatról emberre terjedt – és így is magas halálozási aránnyal bírt –, a mutálódás következtében akár emberről emberre is terjedhet - írja az Index.

Tavaly január elejétől 2024 áprilisáig a WHO összesen 889 H5N1-ben megbetegedett embert regisztrált 23 országból – adta hírül az MTI. 

ÖSSZESEN 463-AN HALTAK BELE AZ EGYÉBKÉNT 52 SZÁZALÉKOS HALÁLOZÁSI ARÁNNYAL BÍRÓ FERTŐZÉSBE.

Farrar aláhúzta: a fertőzött állatok megfigyelés alá helyezésénél még fontosabb felderíteni az eddig nem regisztrált eseteket.

A legújabb megbetegedésekkel kapcsolatban az Egyesült Államokban madárinfluenzával diagnosztizált tehenek esetét említette. Április kezdete óta az amerikai hatóságok egy emberről adtak hírt, aki megfertőződött a vírussal. A tájékoztatás szerint a férfit – akinek csupán a szeme vörösödött be – karanténba helyezték és antivirális gyógyszerrel kezelik.

Idén Kambodzsában egy kilencéves kisfiú halt meg H5N1-ben, tavaly pedig ugyanott három halálesetet regisztráltak.

A halálos kimenetelű emberi madárinfluenza-fertőzés egészen 1997-ig ismeretlen volt, a H5N1-vírus először ekkor ütötte fel a fejét Hongkongban, több ember életét követelve. A szárnyasokra azonban rendkívül veszélyes madárinfluenzában már több száz millió csirke és kacsa pusztult el, amióta a betegség 2003-ban pusztító útjára indult, és Ázsia-szerte megtizedelte a baromfiállományt. Az emberek körében a betegség Vietnámban és Thaiföldön szedte a legtöbb halálos áldozatot.

Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére