Adjunk vért, nyáron is

frisss.hu • 2016. július 18., hétfő •
Jelentősen lecsökken nyáron a véradásra jelentkezők száma a szabadságolások miatt, ám, hogy megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre vérkészlet az egészségügyi intézményekben, ezekben a hónapokban is szükség van véradókra. Egy levett egységgel három életet lehet megmenteni.
Adjunk vért, nyáron is

Nyáron nemcsak azért van szükség több kampányra, plusz véradásokra, mert a szabadságolás miatt kevesebb a tartalék, hanem az ezekben a hónapokban jellemző balesetszám növekedés miatt is fokozottabban elkelhet a kórházakban a nagyobb mennyiségű vérkészlet.

Vas megyében a Szombathelyi Területi Vérellátó szervezi a véradásokat, számos alkalommal a Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezetével közösen. Nyáron a munkatársaik megjelennek fesztiválokon, különböző rendezvényeken, ahol önkéntesek a helyszínen adhatnak vért.

A segíteni szándékozókat a Szombathelyi Területi Vérellátóban minden hétköznap fogadják. A területi véradások időpontjait is érdemes figyelni, ezeket a vöröskereszt szervezi, a helyszínekre és a dátumokra itt lehet rákeresni itt.

Idén először, városi véradónapokat is rendeznek Szombathelyen, hagyományteremtő szándékkal, július 25-27-én, reggel 8 órától 17 óráig várják az önkénteseket a Vérellátóban.Továbbá, hagyományosan, a Savaria Történelmi Karneválon is várják a véradókat, augusztus 26–28-ig 10 és 19 óra között lehet segíteni, a Vöröskereszt munkatárasai a Ferences rendház Thököly utcai bejáratánál fogadják a véradásra érkezőket.

A Sitkei Rockfesztivál sem marad ki idén sem a véradási helyszínek közül, az idei kétnapos fesztiválon, amelyet augusztus 26-án és 27-én rendeznek meg.
A veradas.hu oldalon pontos információkat lehet találni a véradás menetéről és a többi között arról is, hogy ki adhat vért.

Véradó lehet, aki:
- egészségesnek érzi magát
- elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves
- testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot
- a tetoválás és a testékszer sem jelent akadályt, itt arra kell figyelni, hogy az elkészülte óta teljen el legalább fél év.

 Mi következik, ha minden stimmel és már a véradóhelyiség ajtajánál várunk?

Készítsük elő a lakcímkártyánkat, a személyi igazolványunkat és a TAJ-számunkat is az adatfelvételhez. A munkatársaik miután rögzítették az adatokat, kisebb laboratóriumi és orvosi kivizsgálás után elkísérnek minket a vérvételi ágyhoz, ott a steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért. Végül még nagyjából 5 perces pihenő következik és már kész is.

Fontos figyelni a megfelelő vízfogyasztásra, ez megkönnyíti a véradást, amellett, hogy a szervezetnek minden nap szüksége van a sok, 2-3 liter folyadékra, pláne a nyári időszakban.

közösség

további frisss

lap tetejére