A vízen is bizonyítottak a magyar sportolók – Érdi Mária aranyat szerzett a vitorlás vb-n

• 2023. augusztus 21., hétfő •
A magyar hajós már biztos, hogy ott lesz a párizsi olimpián.
A vízen is bizonyítottak a magyar sportolók – Érdi Mária aranyat szerzett a vitorlás vb-n

Elképesztő teljesítménnyel aranyérmet szerzett  Érdi Mária  az olimpiai hajóosztályok hágai vitorlázó világbajnokságán a korábbi Laser, most ILCA néven futó kategóriában - írja a Mandiner.

A magyar hajós a párizsi kvótát már szombaton begyűjtötte, amikor a harmadik helyen jutott be a duplaszorzós medálfutamba. Az MVM SE versenyzője vasárnap a harmadik helyen ért célba, és ezzel az eredménnyel az élre ugrott, megelőzte a tavalyi vb-n szintén ezüstérmes svájci Maud Jayet-t és az olimpiai bajnok dán Anne-Marie Rindomot.

Érdi Mária remekül kezdte a vb-t, két futam után vezetett, majd négy és hat futam után is az élen állt. Aztán a második, az éremfutam előtt pedig a harmadik helyre csúszott vissza. A márciusi Európa-bajnokságon bronzérmes, kétszeres olimpikon 

Érdi Mária az első magyar női vitorlázó, aki vb-címet szerzett olimpiai hajóosztályban.

A vb-n Vandai Jonatán is begyűjtötte az olimpiai kvótát, mivel a 17. helyen végzett az ILCA 7 osztályban, az országok rangsorában pedig 14. lett. Ebben a hajóosztályban nemenként 16 kvóta talál gazdára a párizsi játékokra úgy, hogy országonként egyet lehetett szerezni.

A négyévente sorra kerülő, tíz hajóosztályt – plusz a mozgáskorlátozott vitorlázók számára kiírt kategóriákat – magában foglaló vb-n több mint 1200 versenyző vesz részt, és elkelt a párizsi helyek többsége.

Forrás: mandiner.hu(MTI)
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal

közösség

további frisss

lap tetejére