A titokzatos jelölt nyerte el a Nemzeti Múzeum főigazgatói posztját

• 2024. február 27., kedd •
Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén. Nyilvánosan este, az M5 Ez itt a kérdés című műsorában jelenti be a döntést (az adást délután veszik fel a Nemzeti Múzeumban). Demeter győzelmével múzeumi összevonás következhet, ami előrevetítheti a más művészeti ágaknál történő integrációt is.
A titokzatos jelölt nyerte el a Nemzeti Múzeum főigazgatói posztját

Titokzatos tizedikként írtunk Demeter Szilárdról, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatójáról, aki korábban az Indexnek sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy beadta – majd vissza is vonta – a pályázatát a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói posztjára.

Most, hogy a Nemzeti Kulturális Tanács mai ülésén Csák János kulturális és innovációs miniszter bejelentette Demeter győzelmét, az is világossá vált, hogy miért terjedt minisztériumi körökből a pályázat visszavonásának híre: nyomasztóan hatott volna a többi – a megmérettetésre részben rábeszélt – pályázóra, ha egy biztos befutóról tudomást szereznek. Márpedig ha Demeter Szilárd elindul egy ilyen kaliberű pályázaton – valószínűleg nem a saját ötletétől vezérelve –, annak oka és célja van, a győzelme tehát nem a véletlenen fog múlni - olvasható az Indexen.

Az Index korábban már foglalkozott a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázatával: a szék L. Simon László távozásával ürült meg, őt az elvileg csak 18 éven felüliek által látogatható Word Press Photo kiállítás körül kialakult helyzet miatt menesztette Csák János. A Kulturális és Innovációs Minisztérium hivatalos közlése szerint tízen indultak a megüresedett pozícióért, de hogy kik, azt nem árulták el, ahogy arra sem kaptunk választ, hogy volt-e, aki visszavonta a pályázatát. Azt is megírtuk, hogy a PIM főigazgatójának lehetséges indulása mögött egyfajta múzeumi integráció terve húzódhat meg.

Múzeumi integráció

Az, hogy Demeter Szilárd pályázata – a visszavonás hírének lebegtetése ellenére – mégiscsak fontos lehet, L. Simon László lapunkhoz eljuttatott írásából lett világos. A Magyar Nemzeti Múzeum volt főigazgatója azt írta korábbi cikkünkre reagálva, hogy az abban felvetett intézményi integráció gondolata fontos téma, „hiszen ha jól értettem, az egyik ismert pályázó személye azért jött szóba, mert ő lehetne a garancia egy összevonási terv sikeres megvalósítására”.

L. Simon László az írásában konkrét példákon keresztül a múzeumi összevonások fontossága mellett tette le a voksát, majd így fogalmazott:

Nem tudom, hogy Demeter Szilárd valóban megpályázta-e az MNM főigazgatóságát, de róla nyugodtan állíthatjuk, hogy alkalmas lenne egy integráció levezénylésére, csak az a kérdés, mit mivel vonna össze.

Azt, hogy Demeter mit mivel vonna össze, még nem tudni, egy dolog azonban biztos: a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját 2024. február 1-jével nevezte ki újabb öt évre Csák János kulturális és innovációs miniszter, a PIM vezetői székét tehát biztosan nem hagyja el. A két múzeum – a nemzeti és az irodalmi – térbeli összekapcsolásáról ráadásul már korábban is szó esett: a PIM és a Károlyi-kert összenyitását követően a Károlyi-palotától nem messze található Nemzeti Múzeum nem olyan rég szintén felújított kertje is összekapcsolódhat valamilyen módon.

Szupervizor intézmények 

A környezetrendezés eredményeképpen helyreáll a történelmi kert és a kastély kompozíciós egysége, jelentősen növelve a helyszín presztízsét, és átjárhatóvá válik a Múzeum körút – Károlyi-kert – Egyetem tér útvonal

– írtuk éppen két éve a PIM tervezet felújításáról, ami azóta megtörtént. A múzeumi integráció tehát kezdődhet a Magyar Nemzeti Múzeum és a Petőfi irodalmi Múzeum összevonásával, és ez a változás előre jelezheti azt is, hogy más művészeti ágakban hasonló átszervezések következhetnek.

A készülő kulturális törvény alapján – amely ezekben a napokban kerül közigazgatási egyeztetésre, és várhatóan az önkormányzati és az európai uniós választások után a parlament elé – információink szerint hasonló logikával alakulnának ki a Magyar Nemzeti Múzeumhoz hasonló zászlóshajók, amelyek egyfajta szupervizor szerepet töltenének be az adott területen. Ilyen lenne a Nemzeti Színház a teátrumok között.

Demeter Szilárdot elértük, ő a kinevezés hírét sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta. Az új főigazgató 2024. március 6-tól legfeljebb 2029. március 5-ig töltheti be a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozícióját.

(Borítókép: Demeter Szilárd 2024. február 20-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére