A szakértő szerint soha nem lenne szabad megölelnünk a kutyánkat

• 2023. június 08., csütörtök •
Egy viselkedési szakértő azt tanácsolja az állattartóknak, hogy soha ne ölelgessék a kutyáikat, mert az állatok nem ugyanúgy értelmezik ezt a szeretetteljes gesztust, mint mi, emberek, és éppen az ellenkezőjét érhetjük el annak, amit szeretnénk.
A szakértő szerint soha nem lenne szabad megölelnünk a kutyánkat

A legtöbb ember szeretetteljes, megnyugtató gesztusnak tartja az ölelést, ezért természetesnek tűnhet, hogy kedvenceink iránt is így mutassuk ki szeretetünket, egy pszichológus és viselkedési szakértő szerint azonban az ölelés valójában stresszesebbé teheti a kutyát, és ha nem vigyázunk, ez akár harapással is végződhet - írja a Twice.

Stanley Coren pszichológus a Psychology Today című lapban idézett fel egy esetet: egy nő odarohant hat hónapos kölyökkutyájához, hogy megölelje, mire az állat a stressz jól látható jeleit mutatta, többek között elfordította a fejét, hogy megszakítsa a szemkontaktust.

Amikor azt tanácsolta a nőnek, hogy ne ölelgesse a kutyáját, mert az állatok valójában nem szeretik azt, hitetlenkedve nézett rá, és azzal érvelt, hogy a gyerekekre bizonyítottan jó hatással van az ölelés, és hozzájárul az agyuk fejlődéséhez.

A kutyák azonban nem olyanok, mint az embergyerekek, bármennyire is szeretjük őket, és Coren szerint ezt nem árt szem előtt tartani. Elmondása szerint a kutyák számára fenyegetés esetén az első számú védelmet nem a fogaik jelentik, hanem a menekülés képessége, mivel rendkívül gyorsan tudnak futni.

„A viselkedéskutatók úgy vélik, hogy ha megfosztjuk a kutyát ettől a cselekvési lehetőségtől azzal, hogy az öleléssel mozgásképtelenné tesszük, az növelheti a stressz szintjét, és ha a kutya szorongása jelentősen fokozódik, akkor haraphat” – magyarázta.

Bár annak, ha a kutya ideges, vannak nyilvánvaló jelei, amiket mindenki felismer – például, ha az állat vicsorít – van néhány apróbb jelzés is, ami könnyen elkerülheti a figyelmünket.

„A szorongás leggyakoribb jele, amikor a kutya elfordítja a fejét attól, ami zavarja, és néha a szemét is behunyja, legalábbis részben” – mondja Coren. Ilyenkor előfordulhat, hogy csak az állat szemének fehérje látható.A stressz vagy szorongás másik gyakori jele, ha a kutya füle lelapul, és szorosan a fejéhez simul. – figyelmeztet a szakértő. Ha nyalogatja a szája szélét, vagy a mi arcunkat nyalja meg, az szintén a szorongás jele lehet, akárcsak az ásítás, vagy az, ha felemeli az egyik mancsát.

Az American Kennel Club szintén arra figyelmezteti a szülőket, hogy ne engedjék meg a gyerekeiknek a kutyák ölelgetését, mivel az állatok ebben a helyzetben úgy érezhetik, csapdába estek, és megpróbálhatnak menekülni.

„Ha megfigyeled a kutyák interakcióját, észre fogod venni, hogy nem ölelgetik egymást. Lehet, hogy időnként leszorítják egymást a földre, de ez csak kétféle összefüggésben történik meg: ha játékosan verekednek, vagy amikor valóban összecsapnak” – állt a figyelmeztetésben.

Tehát, amikor megölelsz egy kutyát, az állat nem érti, mit akarsz ezzel üzenni. Ezzel lényegében csapdába ejted. Nem tud elmenekülni semmitől, ami megijeszti, vagy amitől kényelmetlenül érzi magát, amíg a karjaidban van.

És mivel az ölelés gyakran együtt jár azzal, hogy közvetlenül a kutya fejéhez közelítjük az arcunkat, és egyenesen ránézünk, agresszívnek vagy fenyegetőnek is értelmezheti a mozdulatainkat – állítják a szakértők.

Fotó: Freepik
Forrás: twice.hu

közösség

további frisss

lap tetejére