A Rába-part impresszionistája - könyvbemutató és kiállítás Németh József munkáiból

• 2021. december 04., szombat •
Építőmesterből festőművész, avagy ötven éve halt meg a sárvári Németh József, a Rába-part impresszionistája, akinek munkáiból a Berzsenyi Dániel Könyvtárban nyílik kiállítás december 9-én délután 5 órakor. A tárlatot megnyitja Torjay Valter művészettörténész, festőművész.
A Rába-part impresszionistája - könyvbemutató és kiállítás Németh József munkáiból

A sárvári Németh József építőmester egy egészen kiváló festő volt. A hazai autodidakta művészek között az ő teljesítménye a kiemelkedőek közé tartozik. Nyolcgyerekes családba született, ahol az édesapa hatására szinte minden fiúnak a kőműves mesterséget kellett választania. Ő is az lett, mert kellett a pénz, hiába próbálkozott már ekkor festészettel.

Önállósulva elismert szakemberré és a műkő technika kiemelkedő mesterévé vált, több mint száz házat épített, köztük Sárvár több fontos épületét. Gyártott járólaptól a sírkőig mindenfélét, mindet első osztályú minőségben. Az államosítás után sok ideje maradva újrakezdte a festést, először Gottesmann Alfrédtől, majd Burghardt Rezsőtől kapott elsősorban szóbeli tanácsokat. Nyilván belátta, hogy elsősorban a tájkép az, ahol tere van. Az 1960-as évekre kiforrott tájképfestővé vált, aki kiemelkedő munkák során (ezek közül több tényleges remekmű) örökítette meg szülőhelye környékét, de néha a Balatont és más helyeket is. A tárlat apropóját halálának 50 éves évfordulója adja.

közösség

további frisss

lap tetejére