A nagy, gyors és hangos autóktól lesz valaki igazi férfi? - Ezért nem vesznek e-autót a macsók

index.hu • 2023. szeptember 03., vasárnap •
Az önmagukat igazán macsónak és férfiasnak tartó férfiak körében amiatt lehetnek kevésbé népszerűek az elektromos autók, mert annak használata ronthatja a róluk alkotott képet – derül ki egy friss kutatásból.
A nagy, gyors és hangos autóktól lesz valaki igazi férfi? - Ezért nem vesznek e-autót a macsók

A tanulmány szerint ezek a férfiak ragaszkodnak a hagyományos, erős férfi szerepéhez, amit szerintük csak egy nagy, gyors, és hangos autó reprezentálhat - írja az index.hu.
Ahogyan egy korábbi tanulmány megállapította, hogy a sportautót vásárlók egy része valóban valaminek a kompenzálása miatt választja a luxusterméket, úgy egy friss tanulmány eredményeit megvizsgálva most az is bebizonyosodott, hogy

az elektromos autók vezetését sem tartják igazán férfiasnak egyesek.

A autópiacon az elmúlt években egyre nagyobb számban vannak jelen az elektromos, vagy részben elektromos meghajtású gépjárművek, amelyek amellett, hogy jóval környezettudatosabban üzemelnek, mint a belső égésű motorokkal felszerelt járgányok, egyesek számára kifejezetten státuszszimbólumnak számít egy-egy ilyen autó vezetése. 

Ez a fajta rajongás azonban nem mindenkire igaz. 

Egy új tanulmány szerint ugyanis

A MAGUKAT MACSÓNAK TITULÁLÓ, VAGY MÁSOK ÁLTAL ANNAK TARTOTT FÉRFIAK EZT NEM LÁTJÁK ÍGY, MIVEL ÚGY VÉLIK,  HOGY AZ ELEKTROMOS AUTÓK ÁRTHATNAK A FÉRFIAS IMÁZSUKNAK.

Michael Parent, az austini Texasi Egyetem kutatója által készített tanulmány állítja, hogy azok a férfiak, akik előnyben részesítik, hogy „igazi férfiként” viselkedjenek, nagyobb valószínűséggel nézik le az elektromos meghajtású autókat. Ehelyett a nagy teljesítményű, benzinmotoros járműveket részesítik előnyben a férfiasságuk megerősítéseként, ami azonban aggasztó lehet az éghajlatváltozás elleni harcra nézve.

A kutatók szerint mindezt ugyan megfelelő reklámok készítésével ki lehetne kerülni, a legjobb megoldás mégis az edukáció kiterjesztése lenne, azaz fontos lenne hangsúlyt fektetni az egészséges nemi szerep normáinak megismertetésére, így csökkentve a férfiak effajta bizonytalanságát.

Ez a jelenség a negatív viselkedés széles skálájával lehet kapcsolatos, beleértve a szexizmust, a homofóbiát és az agressziót

– magyarázta a szakember. 

Elmélete bebizonyításának érdekében Parent megvizsgálta a férfias kontingenciát 400, az Egyesült Államokban élő férfi körében. A férfias kontingencia arra utal, hogy egy személy milyen mértékben alapozza önértékelését a férfiasság kulturális normáira, beleértve a keménységet, a státuszt és a nőkkel szembeni felsőbbrendűséget.

Ez a fajta felfogás lehet valós vagy elképzelt, emiatt minden résztvevőt megkértek arra, hogy nyilatkozzon arról, hogy egyetért, vagy nem ért egyet bizonyos kijelentésekkel, beleértve olyanokat is, mint például, hogy „Nem tudom tisztelni magam, ha nem felelek meg annak, ami igazi férfinak lenni jelent.

A válaszokat ezután az autóvásárlási szokásokkal és attitűdökkel hasonlították össze, megvizsgálva, hogy a benzin/dízel, a hibrid vagy az elektromos autókat részesítik előnyben. A tanulmányból kiderült, hogy

A FÉRFIAK CSAKNEM 40 SZÁZALÉKA AZ ELEKTROMOS AUTÓKAT TARTOTTA A LEGROSSZABB MEGOLDÁSNAK.

Ráadásul nagyobb részük a leghagyományosabbnak tartott, „férfias” nézeteket vallotta – mint például, hogy a nők feladata a főzés és a takarítás, míg a férfiak az ő megvédésükért és a kenyérrevaló megszerzéséért felelnek.

A pszichológusok szerint ez az emberi evolúció folyamatából és a dominancia régen kialakult elképzeléseiből ered. Evolúciós szempontból az emberi evolúció során

a férfiassággal kapcsolatos tulajdonságok, mint például a fizikai erő és a dominancia ugyanis előnyösek voltak a túlélés és a szaporodás szempontjából. 

A hagyományos járművek hangos motorjaikkal és erőteljes teljesítményükkel szimbolizálhatják ezeket a tulajdonságokat, és vonzóbbá tehetik azokat néhány olyan személy számára, akik értékelik ezt a fajta hagyományos férfiasságot – mondta el a Daily Mailnek a tanulmány kapcsán Louise Goddard-Crawley pszichológus. 

A szakember szerint emiatt az elektromos autókat, mivel csendesebbek, kevésbé erősnek tekintik, úgy gondolják, hogy eltér ezektől az evolúciós eszméktől, ami ellenálláshoz vezet azok körében, akik erősen tudnak azonosulni a hagyományosnak tartott nemi normákkal.

Kép: Getty Images

közösség

további frisss

lap tetejére