A műkincslopási botrány miatt lemondott a British Museum igazgatója

• 2023. augusztus 26., szombat •
A mulasztásért „végső soron” ő a felelős – hangsúlyozta.
A műkincslopási botrány miatt lemondott a British Museum igazgatója

Lemondott pozíciójáról Hartwig Fischer, a British Museum igazgatója pénteken a múzeum gyűjteményéből eltűnt műkincsek utáni nyomozás során feltárt hiányosságok miatt - írja a Mandiner.

A múzeumot 2016 óta vezető német művészettörténész közleményében elismerte, hogy találhattak volna jobb megoldást is, amikor tudomásukra jutott, hogy egyik alkalmazott műtárgyakat lophatott el a múzeumból.

A mulasztásért „végső soron” ő a felelős – hangsúlyozta.

„Nyilvánvaló, hogy a British Museum nem foglalkozott az üggyel olyan átfogó módon, mint ahogyan kellett volna” – áll a közleményben.

A British Musem, London egyik legnépszerűbb múzeuma a múlt héten bocsátotta el egyik munkatársát 15. és 19. század között készült aranyékszerek és drágakövek ellopásáért. A rendőrség csütörtökön közölte, hogy egy meg nem nevezett férfit ugyan meghallgattak, de nem emeltek vádat ellene.

Fischer hozzátette, hogy visszavonta minden olyan állítását, amellyel azt a műkereskedőt illette, aki először értesítette a múzeumot a műkincsek ellopásáról, és „őszinte sajnálatát” fejezte ki „hibás megjegyzései” miatt. A hét elején Fisher azzal vádolta meg a szóban forgó Ittai Gradel műkereskedőt, hogy bizonyos információkat elhallgatott, amikor értesítette őket a műkincslopásról.

A múzeum kuratóriuma, amelynek George Osborne volt pénzügyminiszter az elnöke, elfogadta Fischer lemondását. „Megjavítjuk azt, ami elromlott” – ígérte Osborne.

A múzeum közleményében eredetileg az állt, hogy Fischer azonnal hatállyal távozik, de ezt később módosították,

mondván, hogy akkor fog távozni a pozíciójáról, ha új ideiglenes vezetőt találnak a múzeum élére.

Forrás: mandiner.hu, (MTI)
Nyitókép: Daniel LEAL / AFP

közösség

további frisss

lap tetejére