A mai politika csupa vagdalkozás - Bűnös-e az újságíró, ha idézi a kemény szavakat?

há • 2023. május 25., csütörtök •
Nem büntethető rágalmazás és becsületsértés miatt mostantól az újságíró azért, ha durva, kritikus mondatokat idéz egy politikustól. Vannak persze kivételek, és a polgári jogi szankcionálás lehetősége is megmarad. Kocsis Máté fideszes frakcióvezető volt a Btk.-módosítási javaslat egyik előterjesztője, akit a Frisss.hu arra kért, magyarázza meg a döntést.
A mai politika csupa vagdalkozás - Bűnös-e az újságíró, ha idézi a kemény szavakat?

Az újságírók nap mint nap idézik a politikusok szavait, mi változik mostantól?

Kedden fogadta el az Országgyűlés a Btk. módosítását, amely tulajdonképpen az újságírói munka dekriminalizálásáról szól. Ez azt jelenti, hogy az újságírók büntetőjogi felelőssége korlátozódik. Nem igaz azonban az a hamis vád a baloldali politikusok részéről, hogy az újságírók felelőssége a saját munkájukat illetően megszűnik. Polgárjogi és sajtójogi felelősségük továbbra is fennáll.

Mi indokolta mégis a módosítást?

Egy újságíró-szervezet kereste meg az Országgyűlést ezzel az igénnyel, amit helyesnek tartok. Az a cél, hogy az európai és a demokratikus normáknak megfelelően az újságírókat büntetőjogi vegzatúra alá csak a legdurvább esetben lehessen vetni, szabadon végezhessék a munkájukat, ez része a médiaszabadságnak. Értetlenül állok azok előtt, akik támadják ezt a törvénymódosító javaslatot.

A közbeszéd színvonalát ezentúl tehát egymáson kérik számon a politikusok?

A politika - főleg a mai magyar politika - sokkal inkább a vagdalkozás művészete, mintsem az egyeztetés, egyetértés művészete, a közélet nyelve durva. Aki részt vesz ma a politikában, annak ezt a durvaságot viselnie kell, és az ezzel szembeni fellépést a politikusoknak egymás között kell lerendezniük. Éppen ezért azt gondolom, hogy ha egy újság egy politikustól idéz egy durva mondatot, akkor nem az újságot kell meghurcolni. Életszerűnek, demokratikusnak, a szabadság irányába mutatónak találtam az újságíró-szervezet igényét, szerintem helyes, ha az újságírókat csak a legszélsőségesebb esetben lehet bűnügyileg vegzálni. Az az ideális, ha szabadon végzik a munkájukat, szabadon idéznek politikusoktól, de pontosan és korrektül teszik ezt. Ez a javaslat ezt szolgálja.

közösség

további frisss

lap tetejére