A legendás Szarka Zoltánra emlékeztek

Horváth Vilmos • 2024. április 18., csütörtök •
Nyolc éve, 2016-ban hunyt el Szarka Zoltán olimpiai bajnok, a Haladás legendás kapusa.
A legendás Szarka Zoltánra emlékeztek

Az Illés Labdarúgó Akadémia - hagyományteremtő szándékkal -   a kiváló labdarúgó Haladás Sportkomplexumnál lévő emléktáblájánál emlékezett meg róla.

Szépszámú érdeklődő, Szarka Zoltán özvegye, gyermekei és több családtag valamint az Illés Akadémia ifjú labdarúgó palántái gyűltek össze a Haladás Sportkomplexumnál, hogy tisztelegjenek Szarka Zoltán emléke előtt. A megjelentek köszöntése után Alasz Anna az Illés Akadémia Gimnázium 9. évfolyamos tanulója idézte fel röviden az olimpiai bajnok pályafutását. 

Őt követően az akadémia névadó igazgatója, Illés Béla osztotta meg személyes élményeit a hallgatósággal. Elmondta, hogy abban az évben -1968-ban – született, amikor Szarka Zoltán olimpiai bajnokságot nyert a labdarúgó válogatottal Mexikóvárosban. 13 évvel később pedig már együtt dolgozhatott vele.  Forró szív és hideg fej – ez volt a legendás kapus ars poeticája, aki nemcsak a pályán nyújtott teljesítményével, hanem emberi nagyszerűségével, szerénységével is példát mutatott.
 
Illés Béla gondolatait továbbfűzve Gál László, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke méltatta Szarka Zoltánt. Sportpályafutása néhány eseményének hátterét, kulisszatitkát is megvilágítva mutatott rá az olimpiai bajnok igazi nagyságára. Kiemelte, hogy a legenda szót ma sok mindenkire hamar ráaggatják, gyakran indokolatlanul. Szarka Zoltán azonban igazi legenda, aki az alázat, a klubhűség, a megbízhatóság, a tisztesség és a szerénység mintaképe. Olyan ember volt, akit bátran választhatnak a mai fiatalok, sportolók és mindenki más példaképnek.

A visszaemlékezés után Szombathely város önkormányzata, a Haladás Sportkomplexum, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület, az Illés Akadémia, s nem utolsó sorban a Szarka-család képviselői helyezték el az emléktáblánál a megemlékezés koszorúit és mécseseit.

SZARKA ZOLTÁN (1942.08.12.- 2016.04.18.)

Szarka Zoltán répcelaki család gyermekeként Csornán született 1942. augusztus 12-én. 1958-ban, a Szombathelyi Dózsa csapatában kezdte pályafutását, innen 1961-ben került a Haladáshoz, ahol 19 éven át védett. Ez alatt 244 első osztályú bajnoki mérkőzésen szerepelt a Haladás színeiben. Meghatározó személyisége volt az 1975-ben a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjébe jutott vasi alakulatnak. 1968-ban két alkalommal szerepelt az olimpiai válogatottban, és tagja volt a mexikóvárosi olimpián aranyérmet szerzett csapatnak is.

1983-tól még két idényen át játszott a Sabaria SE együttesében, majd 1988-1989-ben a burgenlandi tartományi bajnokságban szerepelő Füles (SC Nikitsch), később a Barátfalva (Ollersdorf) csapatában védett, 51 évesen fejezte be az aktív sportot. Kapusedzőként is a Haladást szolgálta, 1986-tól a Haladás kapus- és utánpótlásedzőjeként dolgozott. Leghíresebb tanítványa a 108-szoros válogatott Király Gábor volt. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a szombathelyi labdarúgó utánpótlás-nevelésben, dolgozott az Illés Akadémián is. Megalakulásától halálig elnökségi tagja volt a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesületnek.
Klubhűségéért, sportszerű, példamutató életmódjáért és kiemelkedő szakmai munkája és emberi tulajdonságai okán köztiszteletnek és szeretetnek örvendett a Haladásnál, valamint az egész magyar labdarúgó-társadalomban. Ahogyan a Haladás Sportkomplexumnál, úgy a Király Sportlétesítményben is tábla őrzi emlékét. Az Illés Labdarúgó Akadémiára vezető utca 2020 óta viseli Szarka Zoltán nevét. Szombathely és Répcelak díszpolgári címmel ismerte el életpályáját.

Most az akadémia gimnáziumának 9. évfolyama rövid műsorral idézte fel Mexikóváros olimpiai bajnokának életútját. 

közösség

további frisss

lap tetejére