A kutyák jobban megértenek minket, mint gondolnánk: komoly áttörést értek el magyar kutatók

metropol.hu • 2023. május 28., vasárnap •
Nincs olyan ember a Földön, aki ne tette volna fel már magának azt a kérdést: megértenek minket a kutyák? A régóta húzódó vita végére most az ELTE munkatársai tettek pontot.
A kutyák jobban megértenek minket, mint gondolnánk: komoly áttörést értek el magyar kutatók

Az ember már régóta szeretné megfejteni, hogy vajon mit gondolnak rólunk vagy másról négylábú kedvenceink. A legújabb kutatások szerint a kutyák képesek felismerni a különböző nyelveket és a különböző kifejezéseket. Ennek az az oka, hogy a kutyák és az emberek agya hasonlóan dolgozza fel a környezet hangjait – derült ki az ELTE Etológiai Tanszék kutatóinak a rangos NeuroImage szaklapban megjelent kutatásából, amit a metropol.hu is megírt.

Az ELTE kutatói 21 kutyát és 21 embert vizsgáltak meg, a tesztek során mesterségesen generált hangokat játszottak le. Ezek egy része az élőlények hangadására emlékeztetett, a másik része pedig egyszerű hang volt. 

Az ember és a kutya esetében is találtunk olyan hallókérgi területeket, amelyek intenzívebben reagáltak hangadás-szerű, mint szinuszos hangokra, míg fordítva, vagyis a hangadás-szerű hangokhoz képest a szinuszos hangoknál nem figyeltünk meg erősebb agyi aktivitást egyik fajnál sem

 - magyarázta az eredményeket Bálint Anna. 

Az ELTE munkatársa szerint mindkét fajnál találtak olyan hallókérgi területeket, amelyekben a kétféle hangtípus feldolgozását az alapfrekvencia ellentétesen befolyásolta. Míg szinuszos hangok esetében a nagyobb alapfrekvenciájú hangok váltottak ki nagyobb agyi aktivitást, a hangadás-szerű hangok esetében éppen az alacsonyabb frekvenciájú hangokra kaptunk erősebb agyi választ.

Most először sikerült kimutatni egy nem főemlős fajban effajta különböző érzékenységet. Kutatási eredményeink fontos kiindulási pontként szolgálhatnak azokon a kutatási területeken, mint a szociális robotika, hiszen a robotok fejlesztésénél lényeges szempont, hogy azok mesterséges kommunikációs hangjai miként kerülnek feldolgozásra az emberi agyban 

- emelte ki Gácsi Márta, a tanulmány utolsó szerzője.

közösség

további frisss

lap tetejére