A következő években is tíz százalék körül emelkedhet a minimálbér

• 2023. december 06., szerda •
A következő években is fennmaradhat a minimálbér emelésének két számjegyű mértéke – erről beszélt a Bruttó legújabb adásában Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke, aki szerint gazdasági adatok nem indokolták a megállapodásban rögzített emeléseket, de szociális szempontokat is mérlegeltek, amikor elfogadták a szakszervezetek javaslatait. A munkaadói oldal képviselője arról is beszélt, hogy a szövetséghez tartozó mintegy 2200 boltot is érzékenyen érintette az energiaárak megugrása, ám már most látni lehet, hogy a jövő évre szóló energiaszerződéseik annál is kedvezőbbek, mint amilyeneket a nyáron meg tudtak kötni.
A következő években is tíz százalék körül emelkedhet a minimálbér

„Kimondottan szociális szempontok miatt egyeztünk meg, a gazdasági adatok nem adtak alapot arra, hogy a megállapodásban rögzített mértékben emelkedjen a minimálbér és a garantált bérminimum, különösen nem, hogy december elsejével” – mondta a Világgazdaság makrogazdasági podcastsorozata, a Bruttó legújabb adásában Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke, akivel az idei minimálbér-tárgyalásokról beszélgettünk, amelyek szokatlanul korán, már november közepén lezárultak, miután minkét oldal elfogadta, hogy ne január elsejével, hanem december elsejével emelkedjen a két bérelem.

Bár kezdettől fogva 15 százalékos minimálbér- és 10 százalékos garantáltbérminimum-emelésről tárgyaltak a felek, az csak az utolsó pillanatban dőlt el, hogy valamennyi munkadói szervezet igent mond ezekre a számokra. Egyrészt a decemberi emelés, másrészről a harmadik negyedéves GDP-adatok is okoztak egy kisebb törést a tárgyalások menetében. 

Hangsúlyozta, feltétlenül indokolt volt, hogy ilyen mértékben emelkedjen a két bérelem, mivel szerették volna kárpótolni a munkavállalókat az idei reálbérveszteségükért, illetve a minimálbérről szóló uniós irányelv is egy irányba terelte a feleket. 

Ez utóbbi miatt 2027-re a minimálbérnek el kell érnie a nemzetgazdasági átlag 50, illetve a mediánbér 60 százalékát, ami az elnök szerint garantálja, hogy a következő években is két számjegyű mértékben emelkedjen a minimálbér összege.

Ami a garantált bérminimum esetleges megszüntetését illeti, Zs. Szőke Zoltán nem tartja kizártnak, hogy a jelenlegi formájában végül megmarad, és továbbra is a VKF keretein belül fognak tárgyalni róla.

Az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke arról is beszélt, hogy a szövetséghez tartozó mintegy 2200 boltot is érzékenyen érintette az energiaárak megugrása, ám az eddigi tárgyalásaik alapján már most látható, hogy a jövő évre szóló energiaszerződéseik annál is kedvezőbbek, mint amilyeneket a nyáron tudtak kötni, ezért abban bíznak, hogy jövő év elejére ez „nagyjából kiegyenesedik”.

A kilátásokról, így a 4 százalékos GDP-növekedésről és az 5-6 százalékos inflációról azt mondta:

Nagyon szeretném, hogy a valóságban is megjelenjenek ezek a számok, mert az azt jelentené, hogy újra emelkednek a reálkeresetek. A magyar ember jó szokása, hogy ha pénzt kap, azt szereti elkölteni.

Zs. Szőke Zoltán kitért arra is, hogy az elmúlt években a 2000 fő alatti településeken lévő boltjaik közel fele újult meg, főleg az energetikai beruházások terén léptek előre. Most ott tartanak, hogy összesen 1500 bolton van napelem, és ha tovább folytatják a korábban megkezdett programot, akár annyi energiát tudnak majd termelni, amivel majdnem a teljes áramigényüket fedezhetik.

Forrás: vg.hu
Fotó: Shuttesrtock

közösség

további frisss

lap tetejére