A kínaiak feltalálhatták a műanyag utódját

• 2023. november 08., szerda •
A bambusz nemcsak gyorsan nő és korán érik, hanem környezetbarát és biológiailag lebomló, így a műanyag életképes alternatívája.
A kínaiak feltalálhatták a műanyag utódját

Kína hároméves tervet indított a bambusz, mint a műanyag környezetbarát helyettesítőjének népszerűsítésére - írja a Világgazdaság.  A tervvel egy ipari rendszer kiépítése a cél, hogy bővítsék a piacot, valamint a növény termesztését és feldolgozását, ami sokat segíthetne a műanyagszennyezés csökkentésében. Peking szerint a bambusz megújuló zöld erőforrás, amely fenntartható módon hasznosítható – írja a Global Times.

Az előnyeihez tartozik, hogy gyorsan nő, három-öt év alatt érik be, a telepítése és gondozása olcsó, valamint kiváló szénmegkötő képességgel rendelkezik. Egyéb ökológiai értékekkel is rendelkezik, például segíti a levegő tisztítását és megakadályozza talajeróziót. Kína bőséges bambuszkészletekkel és hatalmas ipari fejlesztési potenciállal rendelkezik.

A világ második legnépesebb országában 837 bambuszfaj létezik: a bambuszerdők összterülete 7,56 millió hektár, amely különböző tartományokban (Fucsien, Csianghszi és Anhu) található. Ezek évente összesen 150 millió tonna bambusz anyagot termelnek. Jelenleg több mint 10 ezer bambuszfeldolgozó vállalkozás működik, és a bambuszipar termelési értéke a 2010-es 82 milliárd jüanról 2022-re 415,3 milliárd jüanra nőtt, az átlagos éves növekedési ráta pedig meghaladja a 30 százalékot. 

Forrás: vg.hu

közösség

további frisss

lap tetejére