A kézilabdacsarnokot márpedig meg kell építeni

há • 2023. május 26., péntek •
Ezt nyilatkozta lényegében lapunknak Kocsis Máté fideszes parlamenti frakcióvezető, a Magyar Kézilabda Szövetség korábbi elnöke. Szerinte a szisztematikus utánpótlás-nevelés a legfontosabb kritériuma egy ilyen fejlesztésnek, ami Szombathelyen az SZKKA révén példásan megvalósul.
A kézilabdacsarnokot márpedig meg kell építeni

A tavalyi bejelentés után idén a városi telek átadásával folytatódott a helyi kézilabdaélet számára oly fontos csarnok építésének ügye. Hol tart ez most? Gördíthet-e bármilyen akadályt a megvalósítás elé a csapat eredménye vagy a gazdasági helyzet?

Természetesen nem függhet egy csapat aktuális eredményességétől egy hosszú távú fejlesztési beruházás. Két hónapja nem én vezetem a kézilabda-szövetséget. Így erről annyit tudok most elmondani, hogy úgy hagytam magam mögött a szombathelyi kézilabda ügyét, hogy itt, hála istennek, Hende Csaba munkája nyomán egy elrendeződés zajlik. Ennek következtében van egy széles, több száz fős utánpótlásbázisa a kézilabdavilágnak, van is hová vinniük a szülőknek a gyerekeket. Azért is aktuális ez a kérdés, mert az igény nő, nem pedig csökken, tehát ezt az infrastruktúrafejlesztést folytatni kell.

Lesz-e rá forrás?

A szombathelyi beruházást előbb-utóbb meg kell csinálni, ha engem kérdez. Hogy a kézilabda-szövetség tao-forrásából, állami forrásból, vagy az önkormányzat is részt kíván-e venni benne, még kérdés, de jelen pillanatban ki merem jelenteni, hogy a szövetség ezt a fejlesztést mindig pozitívan ítélte meg és támogatta.

Tehát továbbra is napirenden marad?

Úgy vélem, igen. Nem látok rá okot, hogy lekerüjön onnan. Szombathelyen jó kézilabda van, és nézzük meg, mitől jó? Nem mindig a profi világ felől kell megközelíteni a kérdést, hanem inkább onnan, hogy melyik város törekszik arra, hogy saját kézilabdája legyen. Láttunk már olyan egyesületet, ahol utánpótlás gyakorlatilag nem volt, ellenben összevásárolt világsztárokkal néhány évre alkalmi részsikereket tudtak elérni. Szombathely nem tud felmutatni világszínvonalú eredményeket, azonban van egy szisztematikus utánpótlás-építés. Felteszem a költői kérdést: mitől jó a kézilabda egy városban? Szerintem az utóbbitól. Emiatt is mondom, hogy nem látok okot arra, hogy a szükséges beruházás lekerüljön a napirendről.


 

közösség

további frisss

lap tetejére