A Kennedy-gyilkosság története

• 2023. január 30., hétfő •
Megtudjuk-e végre, ki volt valójában Kennedy gyilkosa? Tényleg egy magányos merénylő végzett az elnökkel? A Mathias Corvinus Collegium szombathelyi képzési központjának következő vendége Hahner Péter, az MCC Rubicon Történettudományi Műhelyének vezetője.
A Kennedy-gyilkosság története

1963. november 22-én Dallasban megölték az Egyesült Államok elnökét, John Fitzgerald Kennedyt. Ő volt a negyedik amerikai elnök, akivel merénylet végzett, mindhárom elődje magányos gyilkos áldozatául esett.

A Kennedy-gyilkosságról készült jelentést 75 évre titkosították, ami táplálta a már a gyilkosság napján szárnyra kapó összeesküvés-elméleteket.

A Biden-kormányzat nemrég nyilvánosságra hozott 1500, eddig nem ismert aktát, és 2022 decemberében a fennmaradó mintegy 10 ezer dokumentum is közkinccsé válhat. Vajon gátat vethet-e a konspirációs teóriák burjánzásának az újabb dokumentumok nyilvánosságra hozatala?

Megtudjuk-e végre, ki volt valójában Kennedy gyilkosa? Tényleg egy magányos merénylő végzett az elnökkel?

Hahner Péter történész előadásában sok izgalmas dolgot hallhatunk a történelem egyik leghíresebb merényletéről, szó lesz többek között arról is, milyen szerepe volt az elnök meggyilkolásában a kubaiaknak, az FBI-nak, a CIA-nak vagy a kommunistáknak, illetve megtudhatjuk, ki is volt valójában Lee Harvey Oswald, és miért lőtte le őt a félalvilági bártulajdonos, Jack Ruby.

Hahner Péter történész, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely vezetője. Diplomáit a Szombathelyi Tanárképző Főiskola könyvtár–magyar szakán, az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar kiegészítő, illetve történelem szakán szerezte. Több mint 30 évig volt a Janus Pannonius Tudományegyetem (ma: Pécsi Tudományegyetem) oktatója. Fő kutatási területe a nagy francia forradalom története és történetírása. Huszonnégy önálló kötete jelent meg – többek között a Kennedy-gyilkosságról is –, angol és francia nyelvű történettudományi szakkönyveket fordít, és rendszeresen publikál történelmi tanulmányokat és történelmi ismeretterjesztő írásokat magyar és külföldi folyóiratokban.

Időpont: 2023. február 8., szerda 17:00 óra.
Helyszín: szombathelyi MCC képzési központ, Szombathely, Petőfi Sándor u. 6. II. emelet
 A rendezvény látogatása ingyenes, de létszámkorláttal valósul meg.

A részvétel regisztrációhoz kötött!

Nyitókép: tortenelemoktatok.hu

közösség

további frisss

lap tetejére