A kávébab feldolgozása a friss kávéélmény fokozása érdekében

szponzorált tartalom (x) • 2024. május 28., kedd •
Nem mindegy, hogy a kávébabokat hogyan dolgozzák fel, hiszen ez nagyon sokat számít a végtermék minőségének szempontjából. Nézzük meg, mire kell figyelni annak érdekében, hogy kifogástalan italt kapjunk!
A kávébab feldolgozása a friss kávéélmény fokozása érdekében

A Caffé Perté krémes textúra terén is a legjobbat nyújtja, valamint a pörkölésre is igen nagy hangsúlyt fektet. Nem titok ugyanis, hogy a feldolgozás egyik legfontosabb része a pörkölés lesz, hiszen itt dől el, hogy a kávébab mennyire nyeri majd el a vásárlók tetszését.

A cserjék termesztése

A kávécserjék általában 3-4 év válnak termővé. A nevelgetésükhöz nagyon sok vízre van szükség, így csak olyan helyen termeszthetők, ahol ez adott. Az ültetvényeken oda kell figyelni arra, hogy a cserjék egyenletesen fejlődjenek, így nem fog gondot okozni a betakarítás sem.

A növényeket árnyékos sorokba ültetik, hogy megvédjék azokat a túlzott napsütéstől. Amikor megjelennek az ágakon a bogyós termések, akkor mondhatjuk, hogy megvan a megfelelő cserje érettségi szint. A termés , maga a kávécseresznye kezdetben zöld, majd sárga, végül pedig piros lesz: ekkor már tökéletes.

A kávébab betakarítása

A kávébab betakarítása nem egyszerű feladat, hiszen nem egyszerre érnek be a kávécseresznyék. Kétfajta betakarítás létezik. Az első a szedés, amikor az érett gyümölcsöket kézzel szedik le. Ez igen magas költséggel jár, és sokkal hosszabb időt vesz igénybe. Az arabica típust általában kézzel szüretelik.

A másik lehetőség az aratás, amikor akár mechanikus szedés is szóba jöhet. Ezzel a módszerrel sokkal gyorsabban betakaríthatók a babok. Hátránya, hogy közben nem figyelik azok érettségi fokát, azaz az éretlen bab is a leszedett közé keveredik. Ez az eljárás ugyan olcsóbb és gyorsabb, de ez a végtermék minőségének a romlásához is vezethet.

A betakarítást az Egyenlítőtől északra szeptember és március, míg az Egyenlítőtől délre április és augusztus között végzik el az ültetvényeken.

A kávébabok tisztítása

Erre kétféle módszer létezik. Az egyik, amikor száraz eljárással 3 héten keresztül szárítják meg a babokat. A másik pedig az, amikor egy dobba helyezik a babszemeket és átszitálják, majd lemossák, hogy a külső ragacsos réteget eltávolítsák róla. Ennél a tisztítási eljárásnál minden maradvány eltávolításra kerül.

Mivel ilyenkor víz éri a babot, ezért a nedvességtartalma, akár az 50 százalékot is elérheti, ezért utána ki kell szárítani. Szárítás után még egy lépés van hátra a feldolgozásból, ez pedig a héj eltávolítása.

A késztermék csomagolása

Miután az összes betakarítási procedúra véget ért, és a babok kellően megszáradtak, már csak a csomagolás van hátra. A nyers zöld kávébabokat juta zsákokba helyezik és készen is állnak a szállításra.

Pörkölés

A zsákokba csomagolt és kiszállított kávészemeket meg kell pörkölni, hiszen a nyers kávéból még nem készíthető el kedvenc italunk. A hőkezelés során magas hőmérsékleten (180-220 fok - pörkölési típustól függ) nyeri el a kávé az végső formáját, amelyet már a kávézacskókban is megtalálhatunk.

A friss kávé élményének fokozása érdekében csak kiváló minőségű kávét vásároljunk, amelynek pontosan ismerjük a származási helyét, és a pörkölése is a legújabb technológiáknak megfelelően történt meg. A Caffé Perté Art Coffee Whole Bean terméke például igazi különlegesség, és megfelel e kívánalmaknak.

közösség

további frisss

lap tetejére