A jubileumi évad nyitóhangversenyét adja pénteken a Savaria Szimfonikus Zenekar

• 2023. szeptember 07., csütörtök •
A 2023/2024-es zenei évad Dohnányi ünnepi nyitányával indul, a szeptember 8-i nyitóhangversenyen egy kortárs ősbemutatónak is részese lehet a közönség, és a hangversenypódiumok egyik közkedvelt klasszikusa, Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című műve is elhangzik.
A jubileumi évad nyitóhangversenyét adja pénteken a Savaria Szimfonikus Zenekar

Az est szólistája a zenekar koncertmestere, Bozsodi Lóránt lesz. A műsor négy részében teljesen máshogy fog elhelyezkedni a zenekar: a zenék a különböző időket át- és átrendezett térben mutatják be.

A jubileumi évadban a zenekarhoz kötődő jeles személyiségek is felelevenítik emlékeiket. Ezúttal Táky György, a zenekar egykori trombitaművésze, a hivatásos zenekar alapító tagja visz minket vissza az időben:

"Életem összefonódása a szombathelyi zenekarral 1974 áprilisában kezdődött. Próbát játszottam és azonnal felvételt is nyertem kollégámmal, Tomena Istvánnal együtt a zenekarhoz, amely 1974. július 1-én vált független, professzionális együttessé, így az alapító tagok között lehettünk. Egy év múlva csatlakozott hozzánk Soós Zoltán kollégánk, az így kialakult trombitaszólam 30 évig változatlan összeállításban muzsikált együtt.

Muszorgszkij-Ravel: Egy kiállítás képei című darabjának első trombitaszólamát 1977-ben játszottam először, egy hónappal az akkoriban kötelező katonai szolgálatból való leszerelés után. Az évek folyamán még számos alkalommal bemutattuk Petró Jánossal, de játszottuk pl. Robert Houlihan, Kocsár Balázs, Alpaslan Ertüngealp, Philip Chalendar, valamint a Bartók Fesztiválon Eötvös Péter irányításával is ezt a varázslatos művet.

Soós Zoltán fájdalmasan korán, 2006-ban költözött az égi zenekarba, így megkezdődött a szólam fiatalítása. 2013-ban Jurij Szimonovval már Németh Imre, 2017-ben pedig Lővey Márk játszotta Madaras Gergely vezényletével ennek az emblematikus - Ravel által zseniálisan meghangszerelt - műnek az első szólamát. Az évek folyamán közreműködött a műben Ujhelyi Péter és Bihacker Ádám is. A legújabb kolléga, László Zsombor tavaly érkezett a zenekarhoz, gondolom most alkalma lesz játszania a darabban.

Az 50 év alatt a trombita szólam tagjai voltak még hosszabb-rövidebb ideig: Stepper Tibor, Wéber Tamás és Bakler Csaba.

A főiskoláról kikerülve nagy élmény volt számomra szinte minden hangverseny. Főleg az ún. kiemelkedő rendezvények maradtak emlékezetesek, pl. az operajátszások a Fertőrákosi Barlangszínházban és az Iseumban, közreműködés a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztiválokon, valamint a MTV Nemzetközi Karmesterversenyein. Szívesen játszottam az ismert filmzenéket is Pejtsik Péterrel. Az alatt a 43 év alatt, amit az 50-ből a zenekarnál töltöttem, rengeteg élménnyel lettem gazdagabb, a zeneirodalom széles repertoárját eljátszhattam, neves karmesterekkel és szólistákkal dolgozhattam.

Egy különleges alkalmat mindenképpen ki kell emelnem. 2000-ben a „trombita királyával", Maurice Andréval koncerteztünk Ausztriában. Ez nekem, mint trombitásnak rendkívüli élmény volt. Az évek folyamán részt vehettem a zenekar működésének, működtetésének különböző szintjein."

"Az Ötvenedik Évad" - 1. hangverseny

2023. szeptember 8. péntek

19:00 - Bartók Terem

Műsor:

Dohnányi: Ünnepi nyitány, Op. 31
Csajkovszkij: D-dúr hegedűverseny, Op. 35
Tihanyi L.: Nebula vitae - ősbemutató
Muszorgszkij - Ravel: Egy kiállítás képei

Szólista: Bozsodi Lóránt

Vezényel: Vajda Gergely

közösség

további frisss

lap tetejére