A jövő itt van a levegőben - drónok szállítják a megrendelt csomagot

vg.hu • 2023. november 19., vasárnap •
Az Amazon évtizedes álma vált valóra, új szolgáltatásával drónokkal kézbesíti a csomagokat a megrendelőknek.
A jövő itt van a levegőben - drónok szállítják a megrendelt csomagot

Az Amazon alapítója és volt vezérigazgatója, Jeff Bezos nyolc évvel ezelőtt álmodta meg a drónos kiszállítás ötletét, amelynek célja a vásárlás és a szállítás forradalmasítása volt, de erre csak 2020-ban kapott engedélyt a polgári repülést szabályozó amerikai Szövetségi Repülésügyi Hatóságtól - írja a vg.hu.

A tudósok, repülési szakemberek segítségével az Amazon álma az idén vált valóra:

megkezdődött a drónos kézbesítés.

Az online könyvesboltként 1994-ben induló, elektronikus kereskedelemmel foglalkozó Amazon, különböző háztartási termékektől kezdve a dobozos levesig mindenféle árucikket szállít drónokkal a megrendelőknek. Azonban hosszú még az út, hiszen az új technológiai ötletek inspirálók, de nem könnyű megvalósítani őket. 

A cég pozitívan néz a jövőbe, és reményei szerint

2024 végéig az Egyesült Államokon kívül Olaszországban és Nagy-Britanniában is elérhető lesz a drónos szolgáltatás.

Az Amazon ügyfeleinek túlnyomórészt tetszik az új szolgáltatás, habár még kísérleti fázisban van, és egy sor kérdést felvet. Mivel az autófelhajtón landolnak a megrendelt cuccok, ezért ügyelni kell, hogy ne ott parkoljuk az autónkat, ha csomagot várunk. Probléma lehet az is, ha az ember nincs otthon, hogy kitegye a drón leszállási célpontját, továbbá a rendelt termék kigurulhat az útra is, a forgalom kellős közepére. 

A magas fák is gondot okozhatnak, illetve a nagy melegben sem tudnak repülni a drónok, vagy tönkremennek a rendelt termékek.

Ezenkívül a túl sok megrendelés korlátozhatja a kiszállítást, ilyenkor egyszerűen nem érhető el a szolgáltatás. A legtöbben ennek ellenére is pozitívan állak hozzá, és várják a további fejlesztéseket, de vannak olyanok is, akik csak játékszernek tekintik az új légi csomagszállítást. Az Amazon szerint az MK30-as modell előreláthatólag a jövő év végére már olyan fejlettségi szinten lesz, hogy a legtöbb hibáját maga mögött hagyja, például nagyobb távolságokra tud majd szállítani, kevésbé lesz zajos, és az időjárás sem fogja akadályozni.

A felkapott drónprojektben a Google anyacége, az Alphabethez tartozó Wing is elindította tavaly a saját szolgáltatását, elsősorban Texas államban. Amerikán kívül Ausztráliában, Európában pedig Finnországban is elérhető. 

Az Amazon nagyra törő tervei között szerepel, hogy a jövőben olyan drónokat alkalmazna, amelyek akár 13 ezer méterre is fel tudnak emelkedni.

Ez a magasság már meghaladja a kereskedelmi repülőgépek utazómagasságát, és sokkal gyorsabb lesz a kiszállítás. A gyakorlat egyelőre azonban mást mutat, és szakemberek szerint a fejlesztés meglehetősen lassú, úgy látják, hogy drónok alkalmazása inkább marketing-, kevésbé kiskereskedelmi innováció. A gyorsaságon és a pontosságon kívül azonban a biztonság a legfontosabb, amit szem előtt kell tartaniuk, hiszen gyakran hallani lezuhant drónokról, és ha egy valakinek a fején landol a hátsó kert vagy a kocsifeljáró helyett, az évtizedekkel visszavetheti az egész programot. 

Fotó:  Jason Redmond / AFP

közösség

további frisss

lap tetejére