"A jó felsőoktatást már megteremtettük, szeretnénk, ha a város is tovább fejlődne"

há • 2024. május 26., vasárnap •
Erről beszélt Lenkai Nóra egy államtitkári látogatás alkalmával, ahol a szombathelyi egyetem elmúlt éveiről, valamint a pedagógusképzés javuló számairól is szó esett.
A jó felsőoktatást már megteremtettük, szeretnénk, ha a város is tovább fejlődne

- Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás. Idén már több mint 120 ezren jelentkeztek, és nemcsak az a jó, hogy sokan választják a felsőoktatást, hanem ott tartunk, hogy minden második fiatal vidéki képzőközpontba jelentkezik - mondta szombathelyi látogatásán dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár. Hozzátette:

a gazdaság és a társadalom számára oly fontos terület, a pedagógusképzés, ma már a második legnépszerűbb képzési terület.

Köszönhető ez a kormány azon tudatos politikájának, amely megújítja a pedagógusképzést, és vonzóvá teszi a tanári, tanítói, óvónői életpályát.

Többek között erről beszélt az államtitkár, miután Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő társaságában fogadta Szombathelyen. - Ez a város a felsőoktatás által tovább tud erősödni, hiszen a Savaria Egyetemi Központ is erősödik, itt is több mint 10 százalékkal nőtt a diákok száma, így most már eléri a 2200 főt - jegyezte meg dr. Hankó Balázs.

Kiderült:

országosan duplázta a pedaógusképzésben a jelentkezők számát a magyar felsőoktatás,

17833-an adták be jelentkezésüket erre a területre, ebből 8650-en tanárnak. - A minőség is erősödött: az átlagpontszámok 317-ről 334-re emelkedtek a pedagógusképzésben, a medián pontszám 305-ről 329-re nőtt - jelentette ki.

A másik erős bástya a sporttudományi képzés itt Szombathelyen, valamint komoly előrelépések történnek a gazdasági, informatikai képzés területén is - hangzott el.

Az elmúlt néhány évben 6 milliárd forintnyi fejlesztés érkezett ide, az egyetemre és a Bolyai gyakorlóiskolába.

A város élete és az egyetem fejlődése összekapcsolódik, és ezt még szorosabbá kell tenni. Ezért

az egyetemi fejlesztéseket és az intézmény jövőjét is jó irányba terelni képes városvezetőre van szüksége Szombathelynek

- hangsúlyozta az államtitkár.

Felidézte a szombathelyi intézmény ELTE-vel való egybeolvadásának jelentőségét dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, aki alázúzta: dinamikus létszámbeli és minőségbeli fejlődés zajlott le azóta. - A szombathelyi felsőoktatás legfényesebb időszaka volt az utóbbi néhány év, amiben komoly része volt a polgári oldal mostani polgármesterjelöltjének, Lenkai Nórának.

Ahogy rektori biztosként felvirágoztatta az egyetemet, úgy virágoztathatja fel a várost is

- fűzte hozzá dr. Hende Csaba.

- Egy város jó felsőoktatás nélkül nem működhet - hívta fel a figyelmet Lenkai Nóra, aki szintén kiemelte a növekvő hallgatói létszámot és az emelkedő pontszámokat.

- Mi a jó felsőoktatást már megteremtettük, szeretnénk, ha a város is tovább fejlődne

- mondta a szombati találkozón.

közösség

további frisss

lap tetejére