"A hóvirágok épp most nyílnak" - szívszorító gondolatokkal búcsúzik Kemenesi Gábor Jakab Ferenc virológustól

• 2024. február 17., szombat •
Nem csak kollégája, de barátja is volt Jakab Ferenc, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője Kemenesi Gábor virológusnak. A két tudós nevét a koronavírus-járvány alatt ismerhette meg az ország.
A hóvirágok épp most nyílnak - szívszorító gondolatokkal búcsúzik Kemenesi Gábor Jakab Ferenc virológustól

"Mentoromként, barátomként és már családtagként gondolok rá, arra a Jakab Ferencre, aki mosolyogva áll mellettem és viccelődve, nevetgélve, elszántan vág velünk neki a következő kihívásokkal teli napnak"– írta közösségi oldalán Kemenesi Gábor. 

Jakab Ferenc neve akkor ivódott be a köztudatba, amikor berobbant a koronavírus-járvány, őt bízták meg a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetésével, de emellett a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar dékánhelyettese, a Szentágothai János Kutatóközpont tudományos igazgatója és az intézményben működő, legmagasabb biológiai biztonsági szintű virológiai laboratórium vezetője, illetve a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője volt. Tragikus hirtelenséggel hunyt el, sajtóinformációk szerint önkezével vetett véget az életének - írja a Ripost.

Barátja és kollégája, Kemenesi Gábor is gyászolja

"A hóvirág az újjászületés, a törekvés, a kitartás szimbóluma"–írta Kemenesi, aki arról értekezett, hogy Jakab Ferenc kivételes ember volt, és a jövőben is a vidám virológusra emlékszik majd vissza. Személyes emlékeket is felsorol mentoráról: 

"Csodálatos emlékeim vannak tőle, az első konferenciától, életem nagy tudományos megmérettetésein át az újabb generáció sikereinek való örülésig. Az együtt átélt kudarcok, sikertelenségek, apró bosszúságok is szép emlékekké váltak, de most ezek is hiányoznak. A teremtés ugyanakkor áldozat is, hatalmas áldozat amiért nem tudok, nem tudunk elég hálásak lenni neki. A hóvirágok épp most nyílnak, úgy érzem méltó hasonlat az emlékéhez. Mentoromként, barátomként és már családtagként gondolok rá, arra a Jakab Ferencre, aki mosolyogva áll mellettem és viccelődve, nevetgélve, elszántan vág velünk neki a következő kihívásokkal teli napnak." - írja a virológus.

 

Forrás: ripost.hu

közösség

további frisss

lap tetejére