A gyermek jelez - A fekete furgonos eset nyomán a regionális kríziskezelő ambulancia vezetőjét kérdeztük

• 2023. február 01., szerda •
Meghiúsult gyermekrablási kísérlet, vagy csak pánikkeltő híresztelés történt a közösségi oldalon elterjedt esetben, amikor egy állítólagos lesötétített üvegű furgonba akart csalogatni egy ismeretlen férfi egy iskolás gyermeket? Akárhogy is, a szakértő hangsúlyozza: bármelyikünk áldozattá válhat. Kopf Katalint, a Nyugat-dunántúli Regionális Kríziskezelő Ambulancia vezetőjét kérdeztük.
A gyermek jelez - A fekete furgonos eset nyomán a regionális kríziskezelő ambulancia vezetőjét kérdeztük

– Az emberkereskedelem jelensége létezik Magyarországon. Egyes esetekben munka célú, máskor szexuális kizsákmányolás történik – állítja a szakember, akinek 2007 óta van rálátása az ilyen ügyekre – azt mondja azonban, hogy az illegális szervkereskedelemmel összefüggő esetet nem ismer. – Bármelyikünk áldozattá válhat, de a kamaszok, főleg, ha labilis állapotban vannak, és nem találnak a családtagjaik vagy az ismerőseik között olyan embert, akihez fordulhatnak, különösen kitettek. A legfontosabb, amit szülőként tehetünk az, hogy bizalmat alakítunk ki a gyermekünkkel. Így a gyermek valamilyen módon jelez a szülőnek, elkezd vele beszélgetni, ha valami rossz történik vele. 

Az adott esetre visszatérve: az ilyen típusú bűncselekmények nem jellemzőek Magyarországon, ám azt sem lehet mondani, hogy példa nélküliek vagy kizárhatók lennének. Fontos továbbá, hogy a gyermeknek mindig hinni kell. Lehet, hogy később kiderül, kitalálta vagy kiszínezte a sztorit, hozzátett. Ha belegondolunk: a traumatizált ember is, ha visszanéz, másként látja a helyzetet, mint amikor benne van. Másrészt, amikor ilyet tesz, azzal segélykiáltást küld a felnőtt felé arról, hogy problémája van. Nem biztos, hogy meg tudja fogalmazni a gondját, lehet, hogy csak általánosságokról beszél, amivel felkelti a szülei figyelmét, és várja a reakciót. Ám sok mindent elmondhat, ha a szülei figyelme végre nem a tévére és a telefonra, hanem csak rá összpontosul.

A szakember a családokban megelőző jelleggel is ajánlja a téma átbeszélését: – Mondjuk el többször a gyermekünknek, hogy idegen autóba semmiképpen ne szálljon be. Ha megszólítják egy autóból, ami nagyon közel van a járdához, lépjen hátra, onnan kérdezzen vissza, és válaszoljon, hiszen az sem kizárható, hogy útbaigazítást kérnek tőle. Ha nagy veszélyben érzi magát, indítson segélyhívást a telefonról, kiáltson. Sikítani, kiabálni nem könnyű, de meg lehet tanulni: gyakoroljuk erdőben, tó mellett. Visszatérve a bizalomra: ha kialakult, akkor a gyermek beszámol a rossz történésekről. Ilyen lehet az, hogy drogot ajánlanak neki vagy azt látja, hogy az egyik társa drogot vesz; ha arról van tudomása, hogy fiatal lányokat, fiúkat fotóz egy felnőtt, és ha felveszik vele a szemkontaktust, elmenekül. A szülőknek azt ajánlom, hogyha bármi hasonlót megtudnak a gyermekekről, névtelenségük megőrzése mellett tegyenek bejelentést a Telefontanú ingyenesen hívható 06/80/555-111-es zöldszámán, illetve a 112-es központi segélyhívón.

 

Forrás: vaol.hu
Fotó: illusztráció, Shutterstock

közösség

további frisss

lap tetejére