A gondosóra biztonságot ad, és akár életet is menthet

hv • 2023. október 16., hétfő •
Magyarország kormánya júliusban indította el a Gondosóra-programot, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással segítséget tudjanak kérni, ha szükséges. Az egyedülálló jóléti szolgáltatást ingyenesen és alanyi jogon igényelheti minden 65 év feletti szépkorú magyar állampolgár. A részletekről Jagodits Zsuzsa diplomás szociális szakembert, coachot, a Gondosóra-program egyik önkéntesét kérdeztük.
A gondosóra biztonságot ad, és akár életet is menthet

- A héten ünnepeltük a lelki egészség napját, ebből a szempontból is fontos ez a kezdeményezés – hívta fel a program jelentőségére a figyelmet Jagodits Zsuzsa. - Gondoljunk csak bele, hogy a Covid-járvány idején a családokon belüli, idős és esetleg ápolásra, odafigyelésre szoruló szeretteinkkel a megszokott kapcsolattartás milyen károkat szenvedett. Mostantól akár ilyen, de sok más egyéb esetben is, a Gondosóra-program révén egy egyszerű, könnyen kezelhető eszközzel, sokkal nagyobb biztonságban lehetnek a szépkorúak. Ezért is hívjuk fel most már hetek óta a 65 év feletti szombathelyieket, ajánlva, egyúttal bemutatva nekik a program lényegét. Itt hívom fel a figyelmet, hogy a gondosora.hu internetes oldalon lehet regisztrálni, de ha kell, mi szívesen segítünk ebben is.

- Hogyan viszonyulnak az idősek a lehetőséghez?

- Abszolút pozitívan, hálásak az érdeklődésért, a törődésért. Nagyon sokan igénylik a gondosórát. Maga az eszköz egyébként roppant egyszerű. Karóraszerűen vagy nyakban hordva lehet állandóan magunknál tartani. Csupán egy gomb van rajta, amelyen keresztül számos esetben lehet segítséget kérni. Nagy előnye, hogy kétirányú kommunikációra alkalmas, azaz ha valaki megnyomva a gombot segítséget kér, a hívás egy diszpécserközpontba fut be, ahonnan pillanatokon belül visszahívják a segítségkérőt.

- Ennek a valóban egyszerű eszköznek van egy különlegessége is.

- Így van, egy olyan érzékelőt építettek bele, amely egy hirtelen testhelyzetváltozás esetén – például elcsúszáskor, eleséskor, de még egy hirtelen ájuláskor is – automatikusan elindít egy hívást a központ felé, ha az a visszahívására nem kap választ, akkor megteszi a szükséges intézkedéseket a segítségnyújtáshoz. Tehát adott esetben életet tud menteni a gondosóra. További érdekesség, hogy ha például elromlik a fűtés, vagy egyéb probléma merül fel a lakásban, akkor intézkedni tud a központ egy megfelelő szakember odairányításával vagy tanácsadással.

- Úgy tudjuk, hogy a családtagoknak is lehet fontos szerepük.

- Valóban, a regisztráció során mindenkitől kérik egy hozzátartozó, rokon, gyerek, unoka, barát vagy szomszéd megadást, akit minden alkalommal kiértesítenek veszély vagy probléma esetén. Nem vitás, hogy ezáltal az idősek biztonsága még nagyobb lesz.  Mindet egybevetve, én jó szívvel ajánlom minden érintettnek, hogy éljen ezzel a nagyszerű lehetőséggel! Nem lehet kérdés, hogy nagy segítséget jelent nemcsak azoknak, akik használják az eszközt, hanem biztonságot és megnyugvást nyújt a szépkorúak családjának, szeretteinek, hozzátartozóinak is, tudva, hogy a segítség és a biztonság egy gombnyomásra elérhető.

közösség

további frisss

lap tetejére