A csinos győri fodrászlány színes fonásos hajkölteménnyel lett világbajnok - fotó

metropol.hu • 2023. szeptember 24., vasárnap •
Tizenöt év után Baranyai Vivien hatalmas magyar sikert ért el, a fiatal győri fodrász a párizsi világbajnokságon tizenöt nemzet versenyzőit utasította maga mögé, ezzel pedig aranyérmes lett.
A csinos győri fodrászlány színes fonásos hajkölteménnyel lett világbajnok - fotó

A fiatal győri fodrász a Párizsban megrendezett OMC világbajnokságon két kategóriában nevezett, erről mesélt a Metropolnak.

A technikai fonás kategóriában 40 perc áll rendelkezésre, hogy egy szabvány babafejen elkészítsd a megálmodott kreációt

– osztotta meg Vivien, aki már gyerekkorában a fonás szerelmese lett.

"A feladat szerint egy olyan frizurát kellett elkészítenünk megadott idő alatt, amelyben minél több fonási technikát bemutatunk. Nekem 35 perc alatt sikerült létrehoznom azt a kompozíciót, amivel kiérdemeltem a világbajnoki címet" – fűzte tovább büszkén Vivien, aki négy fajta szövés formátumot, négyes és ötös fonatokat és egy különleges szalagos technikát is be tudott mutatni egy alkotásban.

Persze nem csak az idő számít. A haj alkotásokat különböző nemzetiségű zsűritagok értékelik, akik mindegyike képzett szakember.

A zsűritagok megnézik és pontozzák az elkészült műveket. Nemcsak a kész kreáció számít, hanem a munkafolyamat alatt tapasztalt egyéni jellemzők. Többek között az, hogy a versenyző mennyire összeszedett vagy épp mennyire tiszta a munkája.

 - fogalmazott a díjazott fodrász, aki elárulta, hogy a fonatokat a versenyzőknek teljesen a nulláról kellett elkészíteniük, egyformára fésült babafejeken. 

"A zsűri egytől egyig ellenőrizte a modelleket, hogy kizárják a csalás lehetőségét. Olyan is előfordult, hogy egy begöndörített hajat kellett kivasalniuk, hogy mindenki egyforma esélyekkel indulhasson."

"Nagyon izgalmas volt, hiszen tényleg úgy nézett ki, mint egy igazi verseny. Egy vörös szőnyegen álltunk a versenyzőkkel, és a megfelelő másodpercben rohanni kezdtünk a babafejekhez"

 – emlékezett vissza a bajnok, aki azt is elárulta, hogy otthon már egy hónapja gyakorolta a tervezett frizurát, sőt azt is tudta, melyik műveletre hány perce, vagy másodperce van. A fodrász arról is beszélt, hogy nagyon izgult a verseny előtt, de mindez elmúlt, amikor kihúzta a tükre sorszámát és csak a feladatára koncentrált.

A versenyek előtt mindig megpróbálom kiüríteni az elmém, kizárom a külvilágot és csak a feladatra összpontosítok....

Bár titkon reménykedtem benne, nem gondoltam, hogy megnyerhetem ezt a versenyt, hiszen nagyon komoly ellenfeleim voltak

– fűzte tovább Vivien, aki nagyon büszke arra, hogy a tizenöt évvel ezelőtti világbajnok Arató Krisztián után most ő is világbajnok lett.

A legjobb érzés a világbajnoki cím kiérdemlése mellett az, hogy ez a frizura lesz az, amit a jövő évi versenyzők meg akarnak majd ugrani, hiszen ezt kapják meg inspirációs képnek.

Iszonyú büszke vagyok rá, hogy magyarként a munkám bejárhatja a világot

 – fogalmazott a fiatal fodrásztehetség, aki elárulta, hogy jövőre is nevezni fog a fodrász világbajnokságra.

"A terveim között szerepel a fodrász mesterképzés is, amihez még egy évet el kell töltenem a szakmában. Örömmel tölt el az is, hogy a jövőben számos magyar versenyen is részt vehetek, mint zsűritag" – tette hozzá szerényen.

Még csak most fogom fel, hogy mi is történt. Nagyon kedvesek az emberek, egyre többen integetnek, vagy épp köszönnek rám a boltokban. Sőt, a világbajnokságnak hála, a vendégköröm is bővül, csak győzzem szabad helyekkel

 – zárta Vivien.

közösség

további frisss

lap tetejére