A bemondók korán halnak?

hv • 2021. július 29., csütörtök •
Fiatalabb olvasóink talán nem is tudják, hogy a magyar televíziózás hőskorában a napi műsorokat tévébemondók konferálták fel. Az első bemondók 1957 tavaszán kerültek az akkori egyetlen televíziócsatorna képernyőjére.
A bemondók korán halnak?

Hamar nagyon népszerűek lettek, hiszen aki tévézett, az ismerte őket. Sajnos közülük többen is nagyon fiatalon, daganatos betegségben hunytak el. Máig sok találgatás övezi haláluk okait.

A találgatások leginkább arról szólnak, hogy a tévézés korai korszakában feltűnt emberek megbetegedéséhez köze lehetett az akkoriban használt katódsugaras kameráknak is. Ugyanakkor többen is úgy vélik, hogy nincs összefüggés a korabeli technika és a bemondók betegségei között. Szakértők szerint, ha volt is káros sugárzás, azt a kamerák hátrafelé szórták, nem a bemondók felé, ám nagyon sok akkori operatőr él a mai napig is.

Varga József (1929–1981) infarktus 51 évesen


1958 augusztusában a nézők megismerkedhettek a Magyar Televízió első férfi bemondójával. Az abonyi bemondó némi öniróniával Savanyú Jóskának nevezte magát, komor arckifejezése miatt. Nagyon szépen beszélt, beszédstílusával, fanyar humorával mindenkit lehengerelt. A rádiónál is dolgozott, mielőtt képernyőre került. Hirtelen, élő adásban lett rosszul. Infarktust kapott, 51 évesen halt meg.

Tamási Eszter (1938–1991) agydaganat 53 évesen


Sokak legnagyobb kedvence volt a mindig mosolygós, kedves Tamási Eszter. Látható volt a Híradóban, az Iskolatelevízióban, konferált a táncdalfesztiválokon. 53 esztendős korában halt meg agydaganatban. Sajnos a daganat olyan veszélyes helyen fejlődött ki, hogy évekig nem mertek az orvosok hozzányúlni. Végül 1990-ben mégis megműtötték. Bár hatalmas élni akarás volt benne, az alattomos betegség legyőzte. Hosszas szenvedés után, kórházi ágyán halt meg.

Takács Marika (1938–1997) mellrák 59 évesen


A szép arcú bemondónő nagyon precíz volt, szinte soha nem bakizott. Férje Kazimir Károly, a Thália Színház hajdani direktora volt. Sokáig abban a hiszemben éltek, hogy nem lehet gyermekük. Nem csoda, hogy a sors ajándékának tartották, amikor Marika 42 esztendősen világra hozta leányukat, Annamáriát. Nem sokkal utána egy csomót találtak a mellében, ami először jóindulatúnak tűnt. Ám tíz évvel később ismét jelentkezett a probléma: a régi csomó rosszindulatúvá vált. Takács Marika senkinek nem beszélt betegségéről, szinte titokban járt orvoshoz. A végsőkig tartotta magát, nem hitte el, hogy meg fog halni. Lánya, aki televíziós szerkesztőként, műsorvezetőként dolgozik, főiskolai vizsgafilmjét róla készítette.

Hajas Ilona (1951–1989) anyagcserezavarok 38 évesen


A Vas megyei Nagysimonyiban született. 1969-ben érettségizett, de édesapja 1956-os szerepvállalása miatt nem vették fel az ELTE-re. Szegeden, a főiskolán kezdett tanulni, majd Pécsen folytatta tanulmányait, ahol a főiskolai színpad vezetője lett. Karrierje miatt költözött Pestre kislányával – az ismert rádióssal, Vincze Viviennel –, aki 1973-ban született első szerelmétől. 1980-ban férjhez ment, de továbbra is ingázott a főváros és Pécs között, mert vidéken irodalmi színpadon játszott. Alighanem erre ráment az egészsége, fizikailag teljesen kimerült: anyagcsere- és látászavarok léptek fel nála. Egyik napról a másikra úgy tűnt, megvakul, de szeme világát még sikerült megmenteni. Ám ezután is sokat betegeskedett, miközben már házassága is romokban hevert. Egyre többször került kórházba, és szervezete végül feladta a harcot.

Szádvári Gabriella (1954-1988) öngyilkosság 44 évesen


1976-ban a szép, szőke 22 éves lány lett a korszak legfiatalabb bemondója. Előtte gimnáziumi éveiben sokat szavalt, és tagja volt az irodalmi színpadnak, elnyerte a Kazinczy-díjat is. Nemsokára azonban már a legrövidebb karrierű bemondónőként említették, ugyanis miután bundát lopott a Corvin Áruházból, természetesen azonnal száműzték a képernyőről. Rózsa György felesége volt, aki akkoriban vált el tőle, mikor napvilágot látott ez a kínos ügy. Élete különféle próbálkozásai ellenére sem jött egyenesbe. Csak találgatások vannak, hogy mikor, de valószínűleg 1988-ban önkezével vetett véget életének.
 

közösség

további frisss

lap tetejére