60 év raboskodás után kiderült, hogy ártatlan

atv.hu-MTI • 2016. április 16., szombat •
1957-ben elkövetett állítólagos gyilkosságért szabtak ki egy férfira életfogytig tartó börtönbüntetést. A 76 éves férfiról azonban az új államügyész kiderítette, hogy minden kétséget kizáróan helytálló volt az alibije, s annak idején téves ítélet született.
60 év raboskodás után kiderült, hogy ártatlan

McCullough mindig is ártatlannak vallotta magát, de nem hittek neki. Három évvel ezelőtt azonban új államügyészt neveztek ki Illinois államban, s ő átnézte a különös ügy aktáit. Így derült ki, hogy a 76 éves McCullough ártatlan, alibijehiteles volt, csak a korábbi perben egyszerűen figyelmen kívül hagyták. Ezzel az Egyesült Államok legrégebbi megoldatlan bűnügyéről derült ki, hogy változatlanul megoldatlan.
A gyilkosság 1957-ben történt, az Illinois államban lévő Sycamore városkában, amely mintegy száz kilométernyire esik Chicagótól. A hétéves Maria Ridulph kint játszott  a barátnőjével, amikor egy fiatalember odament hozzájuk, Johnny néven bemutatkozott, és kocsikázni hívta a kislányokat. A barátnő beszaladt  a házba, de mire visszatért, Mariának és a fiatalembernek nyoma veszett. A kislány földi maradványait öt hónappal később, kirándulók találták meg a közeli erdőben.
A tragédia felzaklatta nemcsak Sycamore városkát, hanem szinte egész Amerikát; annál is inkább, mert akkoriban még nagyon ritkák voltak a gyermekrablások. Ám az ügyet évtizedekig nem tudták kibogozni, az Egyesült Államok legrégebbi "döglött aktája", azaz megoldatlan bűnügye lett. 
John McCullough az északnyugati Seattle környékén élt, amikor öt évvel eezlőtt letartóztatták. Azonnal ártatlanságát hangoztatta, ám a vád képviselői azzal érveltek, hogy ő a kislánynak annak idején "Johnny" néven bemutatkozó fiatalember, mert fiatalként a John Tessier nevet használta. Az ügyész szerint John - aki akkor tizennyolc éves  volt - elcsalta a kislányt, majd megfojtotta.  McCullough mndvégig az ártatlanságát hangoztatta, s ügyvédje azzal érvelt hogy megdönthetetlen bizonyítéka van: a kislány eltűnésének napján ugyanis McCullough Rockfordban tartózkodott, egy toborzóállomáson, hogy besorozzák őt az amerikai légierőhöz. Erre több bizonyíték is van, például egy telefonhívás: Mc Cullough Rockfordból hívta a szüleit.  Ennek ellenére azonban elítélték.
Amikor 2013-ban Richard Schmack lett az új államügyész, elővette az ügy aktáit, s azzal szembesült, hogy a per során tucatnyi dokumentumot és bizonyítékot, amely McCullough ártatlanságát támasztotta alá, egyszerűen figyelmen kívül hagytak. Hónapokig kutakodott a periratokban, s aztán egy nyilatkozatában azt mondta: meggyőződése, hogy McCullough ártatlan.
A nagy port felkavaró ügyet taglaló lapinformációk és kommentárok szerint az esküdtszéket a döntésben befolyásolhatta az is, hogy az Egyesült Államok legrégebbi "döglött aktáját" nyitották újra, s mindenki az "akta" gyors és végleges lezárását várta.
Richard Schmack, bár kommentálni nem kívánja az ügyet, annyit elmondott újságíróknak, hogy a bíróval közölte döntését, miszerint ha perújrafelvételt rendelnének is el, ő nem folytatja le a pert, mert a vádhatóság képviselői is meg vannak győződve John Mccullough ártatlanságáról.

közösség

további frisss

lap tetejére