5+1 érdekesség, amit minden kávé fannak tudnia kell

Szerző: Boros Patrícia Fotó:wall.alphacoders.com • 2016. szeptember 01., csütörtök •
Így még nagyobb élvezettel kortyolod majd a fekete varázslötyit.
5+1 érdekesség, amit minden kávé fannak tudnia kell

Elképzelhetetlen, hogy egy adag fekete nélkül indítsd a napodat? Nekünk is! De mi a helyzet azon kívül, hogy kiűzi belőlünk a reggeli kómát? Összeszedtünk pár érdekességet, amit minden kávérajongónak érdemes tudnia.  

Állati felfedezés

Egy legenda szerint a 9. századi Etiópiában legelésző kecskék bukkantak rá a különleges fárra, aminek a termését elkezdték két pofira tömni. A növény termésétől pedig teljesen felpörögtek. A pásztor aki az állatokat őrizte, elmesélte a közelben élő szerzeteseknek a történteket. Ezután ők hamarosan rájöttek arra, ha a magokat megpörkölik, egy elképesztően fincsi élénkítő italat kapnak.

Felkelti a nemi vágyat

A kávé izgalomba hozhat, ugyanis az agyanak épp azt a részét serkenti, ahol a nemi vágyért felelős terület van. Ez a hatás leginkább azoknál érvényesül, akik nem fogyasztják rendszeresen. Megéri kipróbálni!

Fotó: bloomveda.com

Brutális mennyiség

Léteznek olyan fanatikusok is, akik igyekeznek kávéivási világrekordot dönteni. Ha te is erre pályázol akkor - jelen állás szerint - minimum 83 csésze feketét kell elfolyasztanod 7 egymást követő órában.

Nem szeret fagyoskodni

A frissen őrölt kávé eredeti íze és illata sokáig megmarad, ha a csomagolásával együtt jól záródó dobozba tesszük. Egy tévhit szerint azonban a hűtőszekrén a legtutibb hely neki, ugyanakkor pont így veszít a legtöbbet az aromájából. A reggel lefőzött kávé délután is teljesen tökéletes élményt nyújt, ha például munkába indulás előtt beleöntjük egy termoszba. Viszont az újramelegített verzió már aligha lesz ennnyire zamatos.  

Az ürülékből készült fekete arany

Nem más ez, mint az Indonéziában honos cibetmacska-féle, a közönséges pálmasodró ürülékéből készült kávé, amit kábé aranyáron passzolnak el. De miért ez a világ legdrágább kávéja? Ez a nem mindannapi előállításában rejlik, ugyanis ez az állatka a kávécserjén kiválogatja és elfogyasztja a legszebb, legérettebb kávégyümölcsöket, majd ezeknek a magjai emésztetlenül távoznak a szervezetéből. Fura, de állítólag mégis ez a cucc nyújtja legszuperebb kávéélményt.

Fotó:cat.oopcoffeeinc.com

Nem mindenkit pörget fel

Ha már napi koffein dózisaid vannak, akkor a szervezeted már simán hozzá szokott a kávéhoz. Ilyenkor gyakori, hogy hamar elálmosodsz és már napi négy adag sem ráz fel, ha egy kicsit elpilledtél. Erre is szintén igaz, hogy a "fekete leves" inkább azokat turbózza fel, akik nem függnek annyira tőle.

 

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére