300 milliót csaltak ki a nagymamától a csalók, bankja 300 ezres kártérítéssel szúrta ki a szemét

ripost.hu • 2023. október 09., hétfő •
A csalók kamu számlaszámmal trükköztek, így tudták meglovasítani az asszony vagyonát.
300 milliót csaltak ki a nagymamától a csalók, bankja 300 ezres kártérítéssel szúrta ki a szemét

Egy ausztrál nagymama, Jane, komplex csalás áldozata lett. Eladta családi házát, és az abból befolyt összeg egy részét egyik bankjából a másikba szerette volna átutalni. Összesen 750 ezer dollár, közel 300 millió forint értékben adta el az ingatlant, ez veszett el - írja a ripost.hu.

Jane közel 5 évtizede bankolt az ANZ-nél, ausztrál multinacionális banki és pénzügyi szolgáltató vállalatnál. Innen egy másik céghez tartozó számlaszámára szeretett volna utalni, ahol magas kamatozást ígértek neki. Azt hitte, a pénzt oda küldi, ám az összeg nem érkezett meg. Mint kiderült,

az általa kiválasztott pénzügyi alapot egy hamis bank kapta meg, melyet csalók hoztak létre, és nem az eredeti.

Az idős hölgy azonnal felkereste a két bankot, de már nem sikerült visszaszerezni a pénzét. Sem az ANZ, sem a NAB nem tudott neki segíteni. Ausztráliában már a kezdetek kezdetén közlik a társaságok tagjaikkal, hogy azonnal jelentsék, ha csalás áldozatai lesznek, de mind kikötik: segítséget ígérnek, de megoldást nem. Így a felhasználóknak limitált lehetőségeik vannak.

Az ANZ végül 1000 dollárt, vagyis nagyjából 370 ezer forintot visszautalt a nőnek kártérítésül, de ez nem fedi a teljes összeget, mely kárba veszett nála – írja a News.com.au. 

Eddig teljes mértékben megbíztam a banki rendszerben. De innentől kezdve otthon, a matracom alatt is nagyobb biztonságban lesz minden pénzem

– nyilatkozta az elkeseredett nagymama. 

közösség

további frisss

lap tetejére