3-0-ra megverte a törököket, továbbjutott a magyar teniszválogatott a Davis-kupán

• 2023. szeptember 16., szombat •
A mieink így februárban selejtezőt játszhatnak a döntőbe jutásért.
3-0-ra megverte a törököket, továbbjutott a magyar teniszválogatott a Davis-kupán

Marozsán Fábián és Valkusz Máté megnyerte a szombati páros mérkőzést, ezzel a magyarok 3-0-ás, behozhatatlan előnyre tettek szert Törökország ellen a tenisz Davis Kupa keszthelyi osztályozóján, és februárban selejtezőt játszhatnak a DK-döntőbe jutásért - írja a Mandiner.

Mindent feltettek egy lapra a törökök, de így se jött össze

A pénteki nyitónapon rendezett két egyes meccsen Marozsán és Piros Zsombor is „hozta a kötelezőt” a világranglistán alacsonyabban rangsorolt riválisa ellen, így a magyarok annak a tudatában vágtak neki a folytatásnak, hogy egy újabb sikerrel már megnyerik a párharcot. Az időjárás szombaton is ideális volt, a kellemes napsütésben már a kezdés előtt mintegy ötszáz szurkoló gyűlt össze a Helikon Teniszcentrumban kialakított ideiglenes stadion lelátóin, amelyek aztán a találkozó során teljesen megteltek. A páros csatában a háló túloldalán az eredeti tervek szerint Ergi Kirkin és Sarp Agabigun állt volna, ám Nagy Zoltán kapitánnyal ellentétben török kollégája, Alaatin-Bora Gerceker változtatott a felálláson, és a pénteki egyesekben szerepelt Cem Ilkelt és Altug Celikbileket küldte pályára. 

EZ ARRA UTALT, HOGY AZ ELLENFÉL MINDENT FELTETT EGY LAPRA, ÉS A LEHETŐ LEGERŐSEBB KETTŐSSEL SZÁLLT HARCBA A SZÉPÍTÉSÉRT.

Ez a húzás a meccs kezdete alapján nem vált be, ugyanis a házigazdáknak labdájuk volt az 5:0-hoz, csakhogy a rivális duó rákapcsolt, és 4:3-ra felzárkózott. Ezzel egy időre el is lőtték a puskaporukat, mivel Marozsánék 42 perc elteltével már szettelőnyben voltak. A folytatásban sem változott a mérkőzés képe, a magyar páros 2:1-nél elvette a törökök adogatását, pár perccel később már 4:1 volt az állás. Valkusz 5:3-nál gond nélkül kiszerválta a győzelmet, és 67 perc után pedig az ellenfél nemcsak az összecsapás, hanem a párharc megnyeréséhez is gratulálhatott a házigazdáknak. „Mi voltunk az esélyesek, ami nem könnyítette meg a dolgunkat, de teljesítettük a feladatot” – kezdte összegzését a pályán Valkusz Máté. „A Davis Kupában nagyon megy nekünk Fábival, amikor egy tornán versenyzünk, máskor is össze fogunk állni. Most végig volt elég energia bennünk, de örülök, hogy 6:3-mal sikerült lezárni a meccset, mert különben bármi megtörténhetett volna egy szívós ellenféllel szemben.” Marozsán Fábián szerint az első szettben 4:3-nál kulcsfontosságú helyzetben hozta a szerváját.
 Lesz még egy meccs, de már tét nélkül

„Tudtam, hogy sok múlik rajta, és nagyon összpontosítottunk. A hálónál nem mindent röptéztem le, hogy hátul azért legyen dolga Máténak is” – jelentette ki tréfásan. „A magam részéről az egyesre is bevethető lennék, de majd a kapitány eldönti, hogy ki játsszon.” A következő, tét nélkül meccsre az eredeti tervek alapján Marozsánnak kellene kiállnia, ám a helyzet ismeretében az is elképzelhető, hogy Nagy Zoltán Fajta Pétert vagy az újonc Füle Mátyást küldi pályára.
A DK szabályzata szerint a párharcok negyedik mérkőzéseit minden esetben le kell bonyolítani, 4-0-ás vagy 3-1-es állásnál pedig a kapitányok közösen határoznak arról, hogy lejátsszák-e az ötödik találkozót.

Forrás: mandiner.hu, (MTI)

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

közösség

további frisss

lap tetejére