110 éves fennállását ünnepli a Gothard Jenő Általános Iskola

• 2023. május 30., kedd •
Száztíz éves fennállását ünnepli a 2022/23-as tanévben a Gothard Jenő Általános Iskola. Az évforduló alkalmából Gothard-hét kezdődött kedden, kiállítás nyílt.
110 éves fennállását ünnepli a Gothard Jenő Általános Iskola

Nagyné Tancsics Ildikó igazgató köszöntőjében felidézte a kezdeteket: 110 éve Kámonban az 1912/13-as tanévben Szendy Teréz és Kutassy János tanítók irányításával, 105 beiratkozott diákkal kezdődött el az első tanév. Évről évre nőtt a diákok száma, újabb tanítókra és tantermekre volt szükség, folyamatos megújulás és gyarapodás jellemezte az iskolát. A herényi iskola hozzácsatolásával 1948-ban körzeti általános iskola lett. 1950-ben a település Szombathely egyik kerületévé vált – az ott élők sorsa összefonódott az iskola történetével. Mint mondta, a pedagógiai munka szellemiségét kezdettől meghatározta Gothard Jenő munkássága.

A gépészmérnök, csillagász a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt, 1857-ben született Herényben – az intézmény 1988-ban vette fel a nevét. Mára Szombathely és a megye egyik legnagyobb általános iskolájává fejlődtek. Végül Takács Kíra 7. osztályos tanulót idézte: „Ez nem egy szürke iskola, ez a színes Gothard”. A tantestület nevében megköszönte és emlékéremmel ismerte el Erdélyi Ilona iskoláért végzett negyvenéves munkáját.

Feketéné Horváth Elvira a Szombathelyi Tankerületi Központot képviselve nyitotta meg a Gothard-hetet. A folytatásban vetélkedő várja gyerekeket Gothard életéről, lesz házi fizikaverseny, városi versenyek és Megsebzett bolygó elnevezéssel megyei vetélkedő is. A szülői közösséggel való összefogás eredményeként mászófallal gyarapodott az udvari játszótér – azt pénteken adják át. Az ünnepi műsorban versmondók, népdalokat éneklő és néptáncos diákok is felléptek. A koszorúzás után Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész nyitotta meg az iskola tanulóinak munkáiból a galéria-folyosón berendezett kiállítást.

Forrás: vaol.hu

közösség

további frisss

lap tetejére