100 nap múlva olimpia: Akár tíz vasi olimpikon is lehet!

Horváth Vilmos • 2024. április 17., szerda •
Tegnap a nap sugarainak segítségével fellobbantották az olimpiai lángot az ősi Olympiában. A Szent Ligetből váltófutással érkezik majd július 26-án Párizsba, a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok megnyitó ünnepségére. 100 nappal az ötkarikás versenyek előtt csokorba gyűjtöttük, hogy a mostani állás szerint szűkebb pátriánkat kik képviselhetik a francia fővárosban.
100 nap múlva olimpia: Akár tíz vasi olimpikon is lehet!

Két szempont alapján készítettük el listánkat. Az egyik, hogy Vas vármegyei egyesület színeiben sportoló, a másik pedig, hogy a vármegyében született, de sportpályafutását az ország más részén folytató versenyző legyen. E bevezető után nézzük, hogy ha holnap kezdődnének a játékok, akkor kik lennének az olimpikonok.

Akik már biztos részvevők

Halász Bence (Szombathelyi DOBÓ SE) kalapácsvető

Németh Zsolt tanítványa egyértelműen éremesélyesként készül Párizsra. A tavalyi budapesti atlétika világbajnokság bronzérmese, magyar hőse a tokiói után, második olimpiájára készül. Az Európa- és világbajnoki medáliák után s gőzerővel készül, mert a francia fővárosban szeretné megnyerni első ötkarikás érmét. Több, komoly vetélytársa is lesz ebben a csatában, de akár a legfényesebb érmet is elnyerheti…

Betlehem Dávid (Balaton Úszó Klub) úszó

 A régebben Zala vármegyei Söjtörön élő család gyermeke Szombathelyen született. Pályafutást Zalaegerszegen kezdte, jelenleg a Balaton Úszó Klub versenyzője. Ifjú kora - hiszen még csak 20 éves múlt - már tiszteletreméltó eredményeket tudhat magáénak. A nyílt vízi úszásban Felnőtt Eb- és vb – ezüstérmes, kétszeres junior világ- és 5-szörös Európa-bajnok. A nyílt vízi úszás mellett medencében is egyre sikeresebb. Párizsra négy versenyszámban is kvalifikálta magát: 400, 800, 1500 méteres gyorsúszásban valamint a 10 kilométeres nyílt vízi versenyen is rajthoz állhat. Utóbbi számban a legjobbakkal is felveszi a versenyt.

Hámori Luca (Kőszegi Fitt-Box ÖE) ökölvívó

A kőszegi lány, Varsányi Áron mester tanítványa sporttörténelmet írt tavaly. ő az első magyar női ökölvívó, aki kiharcolta az olimpia szereplés jogát!  A 66 kilogrammos súlycsoportban a lengyelországi Nowy Targban az Európa Játékokon biztosította helyét a párizsi mezőnyben. Jó sorsolás esetén, akár még érmet is nyerhet.

Aki csapatukkal kivívták az olimpiai részvételt

Hosszú idő után mind női mind férfiválogatottunk kijutott az ötkarikás játékokra. Mindkét gárdában van vasi érdekeltség.  Amennyiben nem jön közbe semmi váratlan, akkor mindkét sportoló a keret tagja marad és utazhat Párizsba.

Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvári KC) kézilabdázó

Szombathelyen született 1999-ben és kézilabdázni is itt kezdett. Először a Sportiskola, majd a Haladás színeiben ismerkedett a játékkal. Tehetségére hamar felfigyeltek, több élvonalbeli klubban is megfordult, most Mosonmagyaróváron játszik, az olimpia után pedig a francia Nantes-ban folytatja pályafutását. A 180 centiméter magas beálló tagja volt a 2015-ös U17-es Európa-bajnokságon bronzérmes és a 2018-as világbajnokságon aranyérmes csapatnak.

Sipos Adrián (MT Melsungen) kézilabdázó

A 34 éves Sipos Adrián Szombathelyen született, rövid focistaként való próbálkozás után, 14 éves korában a helyi Szombathelyi Tanárképző SE csapatában kezdett kézilabdázni. Ezt követően az MKB Veszprém utánpótlás csapataiban játszott, majd a CSM Bakó, a Székelyudvarhely, az MT Melsungen játékosa lett. magyar válogatottban 2018-ban mutatkozott be, majd részt vett a 2019-es világbajnokságon és a 2020-as Európa-bajnokságon. Tagja volt a 2021-es vb-n 5. helyezett és az idei EB-n szintén 5. helyezett csapatnak. A kiváló védőjátékos több, mint hetvenszeres válogatott.

Akik mostani világranglista helyezésük alapján kvalifikálnának

 Több sportágban, az adott versenyszámban nevezési szintek vannak. Ha ezeket nem teljesíti az adott versenyszámra meghatározott számú sportoló, akkor a világranglistáról feltöltik a mezőnyt. Az atlétika kalapácsvető versenyszámaiban jelen állás szerint biztos indulónak számítanak: Gyurátz Réka (Szombathelyi DOBÓ SE), Rába Dániel (Szombathelyi DOBÓ SE) és Varga Donát (Szombathelyi DOBÓ SE). 

Akiknek még reális esélyük maradt a részvételre

Több sportágban még zajlanak a selejtező versenyek. 

Lakotár Hanna (Alpokalja Küzdősport Alapítvány Kőszeg) ökölvívó a május végi bangkoki kvalifikációs versenyen szerezheti meg a kvótát. A mindössze 22 éves sportolónő az 54 kg-os súlycsoportban küzdhet mega kvótáért.Ligeti Dániel (Haladás VSE) birkózó pedig harmadik olimpiájára hajt.  A rutinos Eb-ezüst és négyszeres bronzérmes szabadfogású, nehézsúlyú birkózó a május 9. és 12. között Isztambulban sorra kerülő világkvalifikációs tornán ragadhatja meg az utolsó esélyt az olimpiai kvótaszerzésre.
 

közösség

további frisss

lap tetejére