Húsvéti ételkülönlegességek

Szerző: frisss.hu • 2018. március 29., csütörtök •
A Húsvét az ünneplés, az elmélkedés mellett természetesen a kulináris élvezetekről is szól. A böjt utáni nívós étkezéshez adunk néhány különleges ötletet, receptet.
Húsvéti ételkülönlegességek

Húsvéti zöldséges vendégváró

Hozzávalók: 25 dkg főtt sonka, 4 db főtt tojás, 4 db savanyú uborka, ½ piros kaliforniai paprika, 2-3 dl tartármártás, 2,5 dl víz,1 zöldségleves kocka 25 gramm zselatin
A tojásokat, az uborkákat, a paprikát, sonkát apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a tartármártást és összekeverjük. A zselatint 1 dl hideg vízben 30- 40 percig dagadni hagyjuk.
Az 1,5 dl vízben a leveskockát felforraljuk, ráöntjük a hideg vízben áztatott zselatinra. Addig kavarjuk, míg a zselatin folyékonnyá nem vált (ha nem akar olvadni, meleg víz felett kell kevergetni). Összekeverjük a majonézes salátával, őzgerincformába öntjük és hűtőben legalább 5 órát hűtjük.

Tormás-sonkás koszorú

Hozzávalók: 1,5 dl tej, kristálycukor,1,5  dkg élesztő, A tésztához:
25 dkg liszt, só,1 tk. cukor. A töltelékhez: 10 dkg füstölt sonka,2 csapott ek. Tejszínes torma,
10 dkg gouda sajt (reszelt). A lekenéshez:1 db tojás

Az élesztőt felfuttatjuk a meleg, cukros tejben. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot és a felfuttatott élesztőt. Dagasztó géppel alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyen, konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 40x25 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk. Az egyik hosszabbik oldalánál kb. 1,5 centinként bevagdossuk kb. 10 cm hosszan. A szabadon maradt felületet ízlés szerint bekenjük tejszínes tormával. Megszórjuk az apróra vágott sonkával, és a reszelt sajttal.
A tészta két oldalát picit behajtjuk, majd feltekerjük. Óvatosan koszorút formázunk a feltekert hengerből, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Én a sütőpapíron formáztam meg a koszorút, mert úgy könnyebb átemelni a tepsire. Meleg helyen újabb 30 percet pihentetjük. A koszorút lekenjük felvert tojással. Majd előmelegített 175-180 C fokos sütőben, kb. 30 perc alatt készre sütjük. A sütési idő és hőfok sütőfüggő, érdemes folyamatosan ellenőrizni. Ha úgy látjuk, hogy túlságosan sül a koszorúnk, takarjuk le egy alufóliával. Én az utolsó 10 percben így sütöttem. Rácsra helyezve hagyjuk hűlni.

Francia húsvéti pástétom

Hozzávalók: 50 dkg darált borjúhús,30 dkg  liba – vagy csirkemáj, 1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor metélőhagyma,1 kis csokor turbolya (vagy menta),2 csomag leveles tészta
6 tojás, 2 ek. tejföl,1 ek. tej,3 ek. olívaolaj,1 mk. őrölt koriander 1 csipet őrölt szerecsendió
2 csipet morzsolt kakukkfű, só, őrölt bors

A darált borjúhoz kockázzuk a májat, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet és metélőhagymát. Hozzáteszünk még 3 egész tojást 1 tojássárgáját, tejet, tejfölt, a mozsárban összetört koriandert, a reszelt szerecsendiót, az őrölt borsot, az olíva olajat, a kakukkfüvet és sózom. Az egészet alaposan összegyúrjuk. Ahhoz, hogy a leveles tészta csücskei szépen illeszkedjen a szögletes őzgerinc formánkhoz a sütőpapíron levő tésztát kiterítjük és a közepére helyezzük a formát. A forma sarkainál kiindulva kivágunk minden oldalnál 1-1 háromszöget. A tésztát a formába helyezzük és szépen összeillesztjük a csücsköknél a széleket. Belekanalazzuk és elterítjük a töltelék 2/3 részét, erre helyezzük az előre megfőtt, hosszában félbe vágott tojásokat szép sorjában és rárakjuk a maradék masszát és ellapítjuk. A tészta széleit megkenjük egy kis vízzel. A maradék tésztából levágunk egy akkora méretű darabot, hogy befedje a formát. A pástétom tetejére helyezzük, villával lenyomkodjuk a széleit, hogy jól összetapadjon, megszurkáljuk a tetejét és egy késsel levágjuk az oldaláról a felesleges tészta darabokat. A megmaradt tésztából, nyúl (vagy alkalomhoz illő) formákat szúrunk és kedvünk szerint kidíszítjük a pástétom tetejét. Végezetül megkenjük az egész tetejét, egy kis tojással. A pástétomot 210 fokon 35-40 percig sütjük. Tipp: Ha azt szeretnénk, hogy ropogósabb legyen, öntsünk egy kis vizet a gőzsütőnkbe vagy egy hőálló tálba.

Zöldséges báránysült

Hozzávalók: 1 kb. 1,5 kg –os báránycomb, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, frissen őrölt bors, só, friss rozmaring ág, bárány steak fűszer,2 ek. olívaolaj ( a pácoláshoz),2 ek. napraforgó olaj, 1/2 citrom, 3-4 szelet  paprika ( akár csípőst is lehet), 1-2 db koktél paradicsom,5-6 db burgonya, 2 szál sárgarépa
Hideg vízben a húst lemossuk és hagyjuk a vágódeszkán lecsepegni, majd papír törlőkendővel leitatjuk. A páchoz a citrom levét kinyomkodjuk, összekeverjük olívaolajjal, beletesszük a felszeletelt fokhagymát, egy kávéskanálnyi apróra vágott rozmaringot, adunk hozzá. A bárányt beleforgatjuk a pácba. Lefóliázva néhány órára betesszük a hűtőbe, időnként fordítunk rajta. A pácolás után megsózzuk, borsozzuk a húst, jól bedörzsöljük a steak fűszerrel, majd betesszük egy kiolajazott tepsibe. A hús mellé rakjuk a megtisztított krumplit, sárgarépát, paprikát, hagymát, paradicsomot, öntünk alá 2 dl vizet és alufóliával jól beborítjuk, majd 180 fokos sütőbe tesszük. Időnként megnézzük, meglocsoljuk a húst ( kb. 1,5 óra a sütési idő) Amikor megpuhul, levesszük a fóliát és rápirítunk, e kb. további 30-35 perc. Valamilyen, tetszésünk szerinti burgonyakörettel kínáljuk.

Húsvéti mascarponés torta

Hozzávalók a piskótához: 6 db egész tojás, 12 evőkanál hideg víz
A tojások súlyával megegyező liszt és cukor, 1/2 csomag sütőpor
Továbbá: 24 cm-es kerek tortaforma
Hozzávalók a krémhez: 25 dkg mascarpone,10 dkg porcukor, 2 dl habtejszín,
50 dkg túró, 10 dkg reszelt sárgarépa, 5 dkg cukor, 1/2 dl víz,2 evőkanál citromlé. A díszítéshez: 1 db kisebb sárgarépa lereszelve, és kis habcsók répák.


Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, gáznál 1-2 fokozat között. Szilikonos sütőpapírt vágjunk a tortaforma aljába. Készítsük el a piskótát. Mérjük meg az egész tojásokat és jegyezzük meg hány dekák voltak. Üssük fel az összes tojást egy tálba, mérjük bele a tojások súlyának megfelelő cukrot. Adjuk hozzá a 12 evőkanál vizet, és egy gépi habverővel verjük fel jó habosra kb. 20 perc alatt. Fontos: a cukornak el kell olvadnia, mert különben kiül a tetejére a tortánk sütése közben. A felvert tojáshabhoz hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet és beleöntjük az elkészített tortakarikába. Tetejét egyenletesen elkenjük és berakjuk a sütőbe sülni. Az első 15 percben tilos kinyitni a sütőt, mert a hideg levegőtől összeeshet a piskótánk. Sütési idő kb. 45 perc de ez az idő függ a sütő milyenségétől is. Ezért tűpróbáig süssük.
Amikor elkészült a piskótánk, hagyjuk kihűlni a formába, majd vágjuk egyenlő három részre.

Készítsük el a sárgarépás krémet. Reszeljük le finomra a répát. Karamellizáljuk egy edényben 5 dkg cukrot, és adjuk hozzá a reszelt répát, a vizet és 2 evőkanál citromlevet. Keverjük meg, és kis lángon pároljuk puhára a répát, majd hűtsük ki. A tejszínhabot a porcukorral verjük fel kemény habbá. A mascarponét a túróval keverjük csomómentesre, majd keverjük hozzá a felvert tejszínhabot és a kihűlt karamellizált répát. Az elkészült krémmel töltsük be a tortánkat. A tetején és az oldalán is egyenletesen kenjük el a maradék krémet. Osszuk fel a tortánk tetejét 16 szeletre és mindegyik szeletre tegyünk egy kis csomó reszelt répát, és díszítsük még tovább a habcsók répákkal. Tejszínhabbal kínáljuk.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére