Vasárnap már minden Tesco kinyitott

hirado.hu • 2017. szeptember 10., vasárnap •
Hétfőn folytatódnak a tárgyalások.

Ahogy ígérték, szombaton is folytatták a sztrájkot a Tesco dolgozói. Délután 18 áruházat be is kellett zárni emiatt, nem volt ugyanis, aki kiszolgálja a vásárlókat. Ahol nyitva maradtak, ott káosz volt. Sok helyen csak diákmunkások dolgoztak. A meghirdetett sztrájk éjfélig tartott. A munkavállalók fizetésemelést és létszámbővítést is követelnek. 
A sztrájkot szervező szakszervezetek 25 százalékos béremelést követelnek. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt mondta: a Tesco nem fordít elég figyelmet a sztrájkbizottságra. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének vezetője rámutatott: 15 százalékos létszámbővítést is szeretnének.

Az áruházlánc munkaügyi ellenőrzésre is számíthat, mert állítólag több dolgozójukat is sérelem érte a sztrájk alatt. A Munkástanácsok Országos Szövetségéhez több ilyen visszajelzés is érkezett: a nem sztrájkoló dologozókat például túlóráztatták, vagy épp megpróbálták megakadályozni a munkabeszüntetést. A Tesco kommunikációs vezetője az M1-nek azt mondta: a sztrájk során a vállalat betartott minden szabályt.

Az áruházlánc hétfőn tárgyal ismét a szakszervezeti vezetőkkel: ekkor derül ki, hogy sikerül-e megegyezniük a bér- és létszám kérdésekben.

Közben sikeresnek és eredményesnek nevezték a Tesco dolgozók pénteken kezdődött országos sztrájkját a szakszervezeti vezetők, amely szerintük példaértékű összefogással valósult meg.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közös sajtótájékoztatóján Budapesten Bubenkó Csaba a KDFSZ elnöke elmondta: országosan óriási a támogatottsága a munkabeszüntetésnek, mintegy 120 áruházban sztrájkolnak a munkavállalók. A dolgozók száma akik támogatták a kezdeményezést ezres nagyságrendű.

Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottságának elnöke azt mondta, hogy az eddigi tárgyalásokhoz képest hétfőtől “más típusú” tárgyalás kezdődik majd.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére